Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. mai 2002 kl 20.10 Profil: Samfunn som forsvant: Det gamle Egypt

Døden ved Nilen

Pyramidene i Egypt står som evige monumenter over en tapt sivilisasjon
Pyramidene i Egypt står som evige monumenter over en tapt sivilisasjon
For 5000 år siden – lenge før Tutankhamon, Ramses og dronning Nefertiti levde – ble verdens første, store sivilisasjon etablert i Egypt. Det var en sivilisasjon som varte i nesten 1000 år, men for omtrent 4.200 år siden var det slutt på det gamle kongedømmet. Bare Sphinxen og pyramidene står igjen som evige monumenter.

Professor Fekri Hassan, fra det arkeologiske instituttet ved universitetet i London, har satt seg fore å finne ut hvorfor kongedømmet i Egypt forsvant. Han stiller spørsmålstegn ved den konvensjonelle oppfatningen om at en faraos død førte til en politisk konflikt som var ødeleggende for samfunnet. I 1971 fant Fekri Hassan beviser for noe mye mer ødeleggende enn politisk uro. Hieroglyffer i en lite kjent grav i det sørlige Egypt fortalte om grufulle sultkatastrofer og vanlige menneskers lidelser. I 1996 ble det funnet rester etter nesten 9000 kropper i Nildeltaet. Gravene fortalte om et samfunn på slutten av det gamle kongeriket, martret av fattigdom og sult.

Professor Fekri Hassan tror forfallet skyldes store klimaendringer, ikke bare i Egypt, men også i landene omkring. Ørkensanden tok langsomt livet av et blomstrende samfunn, og menneskene ble drevet til grusomme og desperate handlinger. Fekri refererer til en doktor i Bagdad som var vitne til en hungersnød i Kairo i år 1200 e.Kr. Den gangen var de fattige så desperate av sult at de spiste lik, åtsel, hunder og møkk – og de gikk enda lengre, de spiste barn. Hungersnøden doktoren i Bagdad forteller om varte et par år, det er nesten umulig å tenke seg slike tilstander i 200 år, som forfallet i Egypt varte.

Britisk produksjon, BBC
Originaltittel: ”Ancient Apocalypse: Death on the Nile”
Regi: Jessica Cecil og Alan Bookbinder
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Pyramidene i Egypt står som evige monumenter over en tapt sivilisasjon