Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 16. mai 2008 kl 19.55 Michael Palins nye Europa: Ved reisens slutt

Til sengs med Miss World

Michael Palin og Miss World, Tatana Kucharova, får en helsebringende, men nokså usexy behandling på et kurbad i Karlovy Vary. (Foto: Basil Pao)
Michael Palin og Miss World, Tatana Kucharova, får en helsebringende, men nokså usexy behandling på et kurbad i Karlovy Vary. (Foto: Basil Pao)
Michael Palin er ved veis ende i sin serie om det nye Europa i øst, og runder elegant av med en date med den tsjekkiske Miss World. Han er hennes eskorte på aristokratball, og sammen nyter de spa-behandling på et av de berømte kurbadene i Karlovy Vary.

Det er en av Michael Palins hjelpsomme tsjekkiske venner som setter ham i kontakt med Tatana Kucharova, Tsjekkias første Miss World. Idet paret ankommer adelens årlige ball i byen Karlovy Vary, blir de til Palins store glede annonsert som "Miss og Mr. World".

Reisingen til felles
Palin føler nok at han ikke har all verdens til felles med den 19 år gamle skjønnheten, med ett unntak – reising. Som regjerende Miss World er Tatana konstant på farten. I løpet av et halvt år har hun vært seks ganger i Kina og tre i USA.

Neste dag bader de to i en av Karlovy Varys herlige, helsebringende kilder. Noe mindre behagelig blir det når de overgir seg i hendene på en myndig og kyndig spa-terapeut. Hun plasserer dem side om side, stramt innpakket i plast fylt med karbondioksid.

Nazioffer
Palin tar oss også til fjells i Slovakia, går på mimeskole i den tsjekkiske byen Brno og besøker festningsbyen Terezin eller Theresienstadt, som ble omgjort til en jødisk ghetto av nazistene. Her møter han en kvinne som overlevde både konsentrasjonsleiren Auschwitz og bombingen av Dresden.

Det tidligere Øst-Tyskland det siste området Michael Palin utforsker i denne serien. Dresden, Leipzig og Berlin er blant byene som står for tur, før reisen avsluttes på øya Rügen ved østersjøkysten. Øya har milevis med hvite strender, og blir en perfekt base når Palin skal oppsummere sin opplevelsesrike reise gjennom 20 land.

Om serien
Det nye, åpne Europa i øst er målet for den glade vagabonden Michael Palin denne gang.
Den tidligere Monty Pyton-skuespilleren har hatt enorm suksess i snart ti år med sine underholdende reisebrev fra alle verdenshjørner. Også denne sjuende og foreløpig siste serien i rekken ble omfavnet av seere og kritikere da den gikk på BBC i fjor høst.

Tradisjon, omveltning og ambisjoner er stikkord for det Europa vi får møte. Seriengjenspeiler optimismen som preger disse landene, og går tett inn på folks dagligliv. Og som vanlig benytter Michael Palin enhver anledning til å gå utenom allfarvei i urørte, vakre områder – og til å knytte nye vennskap på veien.

Rundt tjue til dels nye nasjoner i det sentrale, østlige og sørøstlige Europa står på reiseplanen denne gang. Ferden begynner i Slovenia og går videre til Balkan, Svartehavsområdet og de baltiske statene. Palin reiser med damplokomotiv i Polen, besøker det mystiske "hvite broderskap" i Bulgaria, utforsker den tyrkiske kulturen og spaserer på glødende kull i Estland. Han forflytter seg til fots, på hjul, til vanns, på skinner og med esel, fra Albania i sør til Latvia i nord.

Serien er planlagt sendt i reprise på NRK2 fra midten av juni.

Britisk reiseserie i sju deler
Originaltittel: Michael Palin’s New Europe
Av og med Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2007)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer på BBC 
  • Michael Palins hjemmeside 
  • Les omtale til program 1