Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. mars 2004 kl 20.05 Fakta på lørdag: Colosseum

Bak gladiatorens visir

Colosseum gjenoppstår i en BBC-dokumentar basert på computer-teknologi og dramatiserte rekonstruksjoner . (Foto: BBC)
Colosseum gjenoppstår i en BBC-dokumentar basert på computer-teknologi og dramatiserte rekonstruksjoner . (Foto: BBC)
Hvem var de, Romas gladiatorer som i flere hundre år kjempet til forlystelse for keiser og pøbel på oldtidens største døds-arena, Colosseum?

Gladiatorene var menn med spyd (gladus, lat.) og hjelm som kjempet på arenaen, men de hadde en helt annen status og var av en annen støpning enn vi gjerne tror. Ved hjelp av computer-teknologi og dramatiserte rekonstruksjoner setter en BBC-dokumentar gigantiske Colosseum i fokus.

Superstar
Dokumentaren kaster nytt lys over gladiatorenes kamp- og treningsmetoder, og viser at mange av dem var sin tids superstjerner. Til og med menn fra aristokratiet aspirerte til å bli gladiatorer.

Hvorfor ble så Colosseum bygd? Og hva var grunnen til at det romerske samfunnet forlangte en type underholdning som var så til de grader ekstrem?

Dokumentaren utforsker disse aspektene og finner mye av svar dels i gladiatorens rolle og posisjon i den tidens samfunn, dels i de politiske forholdene som rådde under keiserne Vespasian og hans sønn Titus.

Verus’ historie
I dokumentaren handler det først og fremst om en historisk kjent gladiator, Verus (f. 76 e. Kr.), som steg i gradene fra å være slave i et steinbrudd til å bli sin tids stjerne på Colosseums arena.

I en berømt gladiatorkamp beskrevet av flere av datidens forfattere, står Verus overfor den ultimate utfordring. Men resultatet av kampen skulle bli enestående. Utfallet ble – takket være keiser Titus som bivånet det hele – noe helt annet enn det forventede.

I "Fakta på lørdag" kan vi oppleve Verus’ utrolige historie, følge ham på hans livsvei og gjennomlide hans lengsler etter å bli en fri mann.

Innkjøpt britisk program
Original tittel: Colosseum – Rome’s Arena of Death
Regi: Tilman Remme
Produksjon: BBC/Discovery Channel/RTL
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57