Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. oktober 2007 kl 22.30 Bokprogrammet: Ondskap

Litteratur og ondskap

Bokprogrammet: Ondskap (4:8):
Bokprogrammet: Ondskap (4:8): "Bokprogrammet" i New York – Hans Brenner og den tidligere barnesoldaten Ishmael Beah. (Foto: NRK)
Hva er ondskap? "Bokprogrammet" tar opp et av de store spørsmålene i livet og spør: Stalin hadde millioner av menneskeliv på samvittigheten, men kan vi si at Stalin var ond? Og når ble han i så fall det?

Ishmael Beah var tidligere barnesoldat i det borgerkrigsherjede landet Sierra Leone. Nå har han skrevet bok om sine opplevelser og den figurerer på bestselgerlistene i USA. Men kan barnesoldater virkelig være onde?

Stalin-biograf
Hans Olav Brenner i "Bokprogrammet" møter Stalin-biograf Simon Sebag Montefiore. Han er historiker og har tidligere skrevet en biografi om Stalin – "den røde tsarens hoff". I hans nye bok "Unge Stalin" er det diktatorens barndom som brettes ut. Hva gjorde Stalin til den brutale lederen han ble?

Stalins dikteriske fortid
Josef Stalin var dikter og sanger i sin barndom. Det sies at folk gråt når han sang fordi det var så vakkert. Diktene hans oppnådde nasjonal status i Georgia lenge før han ble kjent som diktator. Få har kjent til Stalins poesi i Norge, fordi ingen av diktene hans er oversatt til norsk. Men et følsomt sinn gir ingen beskyttelse mot ondskap.

Når tapes uskylden?
"Bokprogrammet" tar også for seg begrepet ondskap gjennom en barnesoldats opplevelser i Sierra Leone. I New York finner vi Ishmael Beah. Han er 26 år og har et oppsiktsvekkende vinnende smil. Historien hans derimot er et mørkt kapittel.

Ishmael Beah mistet hele sin familie i borgerkrigen i Sierrea Leone, og han ble rekruttert som barnesoldat. De neste årene ble et helvete. Beah har utført ekstremt grusomme handlinger mot uskyldige mennesker, men ble reddet av FN, fikk en amerikansk adoptivmor og er i dag rehabilitert.

Nå har han skrevet boken "En bedre dag", som har blitt en bestselger i USA. Kan så Beah lastes for sine handlinger?

Ondskapens filosofi
Filosof Lars Svendsen har skrevet boken "Ondskapens filosofi", en bok der han søker å utforske begrepet ondskap. "Bokprogrammet" har bedt Svendsen om å nyansere vårt forhold til det onde. For det eneste som er sikkert, er at det onde bor i oss alle. Noen av oss var bare litt heldigere med å bli født inn i en roligere del av verden.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
Steinar Dahl
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no