Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 26. juli 2002 kl 20.00 Villdyra kommer

Havets hersker


30 millioner år etter at dinosaurene ble utryddet, er det en annen som har tatt plassen på toppen av næringskjeden i havet – en hval ved navn Basilosaurus. Den er et 20 meter langt rovdyr og det største, sterkeste og raskeste dyret på planeten.

Den enorme katastrofen som utryddet dinosaurene og mer enn 70 prosent av dyr på land, var nesten like utslettende i havet. Det skapte plass for helt nye rovdyr, og den nye herskeren av havet er Basilosaurushvalen.

Sårbar kjempe
I andre episode av ”Villdyra kommer” skal vi reise 36 millioner år tilbake i tid, til Pakistan, og følge den enorme hvalen mens hun leter etter føde til seg selv og sin ufødte unge. Den utrolige størrelsen gjør henne til den mektigste i havet, men også den mest sårbare overfor miljøforandringer. Og de er det mange av.

Om serien
Er du blant de mange som ble hektet på BBCs banebrytende serie ”Dinosaurene kommer”? Da må du ikke gå glipp av sommerens storserie ”Villdyra kommer”, laget av det samme prisbelønte teamet.. Serien tar oss tilbake til en æra som nesten er glemt, da pattedyrene etterfulgte dinosaurene som jordens herskere. Serien starter for 49 millioner år siden, 15 millioner år etter at dinosaurene døde ut, og går fram til istiden for 30.000 år siden.

”Dinosaurene kommer” ble en av tidenes største tv-suksesser, fulgt av 400 millioner seere i over 45 land. Fortsettelsesserien bygger på den samme unike kombinasjonen av naturfilm, nye vitenskapelige funn og banebrytende animasjonsteknologi.

Omfattende produksjon
Mer enn 30 forhistoriske dyr blir gjenskapt i serien, blant annet med hjelp fra rundt 500 vitenskapsfolk, 17 datagrafikere og 7 dataoperatører. Den er bygget opp av mer enn 30 timer dataanimasjon og 1000 opptak med spesialeffekter.

”Villdyra kommer” er innspilt på de mest spektakulære steder over hele verden, deriblant Brasil, Canada, Indonesia, Sør-Afrika, Florida og Arizona.

Britisk naturserie
Originaltittel: Walking With Beasts
Produksjon: BBC i samarbeid med Discovery Channel, TV Asahi & BS Asahi og ProSieben
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Elisabeth Burø, 23 04 98 41/93 04 66 97

Bilder:
1 I kveldens episode av ”Villdyra kommer” reiser vi 36 millioner år tilbake i tid, for å bli bedre kjent med den enorme hvalen Basilosaurus (Foto: BBC)

2 Etter at dinosaurene ble utryddet, kom det nye rovdyr til verden. Hvalen Basilosaures ble det største og sterkeste pattedyret på planeten, og havets hersker (Foto: BBC)


LENKER
  • Hjemmeside