Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mai 2000 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Antikviteter & snurrepiperier (ttv)


NRK1 tirsdag 9. mai kl 20.00
Antikviteter & snurrepiperier (8:8)

Gamle piper og surmelksfromasj

Sigmund Kleive vokste i sin tid opp mellom de to pipefabrikkene på Lillehammer, og dette førte til at han etter hvert begynte å samle på piper. I det siste programmet denne sesongen besøker Kjell Fuglehaug Kleive som har en imponerende samling Lillehammer- piper.

Ellen Ørnes har som vanlig funnet fram en del varierte antikviteter, og i kveld ser vi blant annet nærmere på en gammel, sjelden budstikke fra slutten av 1700-tallet og et gammelt skap fra 1702.

Gerd Wicklund Hansen og Frode Aga skal lage surmelksfromasj i kjøkkenkroken sin denne gangen. Slike desserter var spesielt vanlig som sommermat i eldre tider, da man hadde dårlige kjølemuligheter og melken ble fort sur.

Jakob Bø, som denne vinteren og våren har kommet med gode råd og tips om verdifulle mynter, skal snakke om de såkalte myntbrevene som er blitt populære samleobjekter de senere årene. Kanskje vil det vise seg at dette ikke er den gode investeringen som mange hittil har trodd.

Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik, som er plateaktuelle med \"Sangskatter og snurrepiperier\", avslutter vårens programserie med visene \"Saltaste bønan i stan\" og ikke minst visen \"Honolulu\", der den matglade Frode Aga avslutter sesongen på sin helt spesielle måte.


Surmelksfromasj
7 dl kulturmelk
3 dl fløte
200 g sukker
skallet og saften av én sitron
12 plater gelatin

Pisk fløte og sukker stivt. Bland med kulturmelk, sitronskall og sitronsaft. Bløt gelatinen i kaldt vann og smelt den. Bland deretter med resten av ingrediensene under stadig røring. Hell i en form, og sett den kaldt til fromasjen er stivnet.

NRK1 tirsdag kl 20.00

Bilder
1. Ellen Ørnes og Kjell Fuglehaug sier takk for seg for denne gangen (Foto: Truls Løtvedt)
2. Surmelksfromasj (Foto: Truls Løtvedt)

Programleder Kjell Fuglehaug
Prosjektleder Ole-Bjørn Kringstad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83