Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. mai 2000 kl 22.00 Dok22: Oppfinneren

Dok22: Oppfinneren (ttv)


NRK1 mandag 8. mai kl 22.00
Dok22: Oppfinneren

Cato Hals - ble han millionær?

I 1994 sendte NRK den prisbelønte filmen om oppfinneren Cato Hals, som konstruerte et helt nytt, regulerbart sykkelstyre med fjæring. Sykkelfabrikken DBS i Sandnes monterte styret på en av sine modeller, og sykkelhelten Knut Knudsen skulle selge styret ute i verden. I kveldens Dok22 får vi vite hvordan det gikk med mannen som prøver å overleve som oppfinner. Ble han millionær?

Dokumentaren handler om hvor vanskelig det er å lykkes med å lage nye produkter i Norge - landet som først og fremst produserer råstoff, og som har liten tradisjon på nyutvikling. Filmen trekker ikke de store konklusjonene, men viser hverdagen til mennesker som prøver å skape nye arbeidsplasser.

- Vi kommer til å bli millionærer, vi Cato, sa Knut Knudsen. - Så, så, du kan ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, avsluttet oppfinneren i den første filmen.

I fem år har kameraet fulgt Cato Hals i hans arbeid for å gjøre sykkelen bedre. I denne perioden har han konsentrert seg om å forbedre fjæringen på terrengsykler. Ifølge oppfinneren rister dagens sykler for mye.

Med dette utgangspunktet har Hals konstruert flere fjæringsdeler til sykkelen. Han har til og med konstruert en helt ny sykkel!

Men hvor lett er det å få laget og solgt delene? Cato Hals har verken kapital eller noe markedsapparat i ryggen. Investorene satser på IT-aksjer. Mekanisk industri har ingen status i Norge i dag. Det eneste han har er entusiasme og en datamaskin i ei hytte som han leier i Maridalen. I tillegg sliter han med tilliten. - Det er ikke lett når man blir stempla for å være en vanskelig person, sier han i dokumentaren.

Cato Hals klarer likevel å få med seg støttespillere som lar seg smitte av hans entusiasme og glød. Det er personer som i perioder blir veldig viktige, men på grunn av pengemangel oppstår det problemer. Til slutt ender han i USA, landet hvor han mener han kan få den anerkjennelsen han har drømt om.

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde
Oppfinneren Cato Hals med bilde av siste sykkelkonstruksjon. (Foto: Svein Bæren).

Egenprodusert dokumentar
Ved Svein Bæren
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri Grønning Meyer, tlf. 23048123