Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. april 2006 kl 19.55 Oljeriket

Nybegynner i Nordsjøen

Ingelill er bare 18 år, men har likevel klare fremtidsutsikter. Hun vil jobbe i Nordsjøen! (Foto: Morten Eek)
Ingelill er bare 18 år, men har likevel klare fremtidsutsikter. Hun vil jobbe i Nordsjøen! (Foto: Morten Eek)
Ingelill fra Meløy i Nordland er knappe 18 år, men drømmer om et helt liv i oljebransjen. Gleden er derfor stor over å være en av Statoils nye lærlinger dette året.

Ingelill Handeland er opprinnelig odelsjente, men drømmen om gardsdrift har hun slått fra seg for lenge siden. Hennes største ønske er å få jobbe et helt liv i Nordsjøen, og hun har ambisjoner om en dag å bli plattform-sjef.

I kveld blir vi med Ingelill på hennes første møte med Statoil som arbeidsplass. For å jobbe i Nordsjøen kreves et omfattende sikkerhetskurs, og vi er flue på veggen når Ingelill lar seg slippe i livbåt fra 28 meters høyde.

Offshore-modus
På Gullfaks C møter vi kranfører Kurt idet han går fire uker fri i møte. Nå er det motorsykkelstevne i Sverige som står i hodet på ham.

Kurt er av den klare oppfatning at han er en annen person på plattformen enn hjemme, og at livet som Nordsjø-arbeider gjør noe med ham og kollegene. - Skal du overleve her ute, er du nødt til å være rundere enn ellers i kantene, sier han.

Og i boretårnet skal de endelig få svar på om det er olje de har funnet på det nye feltet – langt inn i havbunnen.

Om serien:
I åtte episoder følger vi et knippe mennesker som bor og jobber i Nordsjøen. Siden høsten 2004 har NRK fulgt et skift på jobb og hjemme på land, noe som har resultert i et unik innblikk i norsk oljevirksomhet og livet til dem som jobber der.

Livet om bord på oljeplattformen Gullfaks C kan nærmest betraktes som et lite minisamfunn. Her bor og jobber til enhver tid om lag 200 mennesker. Hvem er egentlig disse menneskene som en tredjedel av året forlater familien og fastlandet for å jobbe og bo på en plattform i Nordsjøen? Og hva er det egentlig de gjør der ute? I serien møter vi mennesker i ulike yrkesgrupper som alle er viktige for å holde produksjonen i gang.

Egenprodusert dokumentarserier fra NRK Bergen (2006)
Prosjektleder: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,