Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. september 2001 kl 16.50 Edinburgh Military Tattoo

Spektakulære Edinburgh Military Tattoo

H.M. Kongens Gardes musikk- og drilltropp. (Foto: Edinburgh Military Tattoo Press Service)
H.M. Kongens Gardes musikk- og drilltropp. (Foto: Edinburgh Military Tattoo Press Service)
Da bryllupsfesten var godt i gang på Slottet den 25. august, gjennomførte H.M.Kongens Gardes musikk- og drilltropp 2001 sin 25. og siste drilloppvisning på esplanaden foran Edinburgh Castle i årets Military Tattoo. Da hadde over 230 000 mennesker overvært tattooen, journalister fra alle verdensdeler hadde sendt sine rapporter til sine hjemland og BBC hadde gjort sine opptak.

Det er 40 år siden Gardens musikk- og drilltropp besøkte Edinburgh første gang, og troppen gjorde slik inntrykk at de ble invitert tilbake i 1972, 1982, 1987, 1993 og 2001. Hver gang de har deltatt, har de av tattooleder, brigader Melville Jameson, blitt kåret til ”Best group in the Tattoo”.

Dansere og sekkepiper
I tillegg til Garden deltar i årets tattoo 52 dansere fra Polynesia, nærmere bestemt fra Cook Island, 60 kosakkdansere og sangere fra Russland samt sekkepipemusikere fra Australia og Skottland, selvfølgelig. I tillegg til Gardemusikken får vi møte The Band of The Irish Guards (korpset som spilte inn en plate med kjente Beatlesmelodier i marsjtakt for en del år tilbake) og The Band of the Light Division fra England. Dette korpset har utviklet en helt spesiell måte å marsjere på.

Kommentator fra årets tattoo er NRKs egen korpsekspert, Jan Eriksen.

Underholdningsdokumentar
Senere i år, nærmere bestemt ved juletider, vil NRK1 vise en underholdningsdokumentar hvor Andreas Diesen og Rune Alstedt har fulgt Gardens musikk- og drilltropp 2001 fra første dag de møtte til førstegangstjeneste og fram til Edinburgh Military Tattoo.

Her vil seerne få et innblikk i hvor mye trening og atter trening gutta og jentene (det er fem jenter i årets kontingent) må igjennom før publikum får se resultatet. Herrene Diesen og Alstedt kan love at det blir mye svette, litt blod, kanskje noen tårer, men også mye humor og latter.

Årets drill
For de som har anledning og lyst til å oppleve litt levende tattoostemning, vil musikk- og drilltroppen gjennomføre årets drill i flomlys for siste gang i Gardeleieren på Huseby i Oslo, onsdag 26/9, klokka 20.30.

Produsert av BBC
Norske kommentarer: Jan Eriksen
Kontaktpersoner: Rune Alstedt, tlf. 23 04 79 54
Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilde
H.M. Kongens Gardes musikk- og drilltropp. (Foto: Edinburgh Military Tattoo Press Service)