Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. november 2001 kl 20.30 Hjemmebane Roma

Nordmenn i Italia

I over 40 år har Det norske instituttet i Roma vært samlingssted for nordmenn på Italia-ferd. Studenter har søkt til storslagne monumenter fra alle tidsepoker, og forskere og arkeologer har gravd etter funn i italiensk jord eller pløyd gjennom bøker i instituttets bibliotek. Men nå står instituttet overfor nye utfordringer i et moderne Europa, og i et universitetslandskap hvor det er mer og mer snakk om å ha inntjening på virksomheten.

Undervisnings- og forskningsminister Kristin Clemet har klare tanker om dette, og i programmet møter vi både instituttets egne ansatte, og flere forskere og studenter som har hatt opphold i Roma.

Kjente nordmenn
Programmet tar seerne med rundt om i Roma, til Pompeii og Herculaneum, og opp til et utdødd vulkankrater der arkeologer graver etter en villa som kanskje er bygget av selveste Cæsar. På kanten av dette krateret bodde Henrik Ibsen mens han skrev på ”Brand”, og flere av hans dramaer er skrevet i Italia, blant annet ”Peer Gynt”, ”Vildanden” og ”Gjengangere”.

I Roma bodde også periodevis Bjørnson, Edvard Grieg og Sigrid Undset. Historikeren P.A. Munch skrev på sin store Norgeshistorie her nede.

Innen fagene kunsthistorie og klassisk arkeologi har norske forskere stor internasjonal anerkjennelse, og ved Roma-instituttet er det bygd opp et stort nettverk av fagfolk fra flere nasjoner.


Egenprodusert reportasje fra NRK Sør-Trøndelag
Regi: Sverre Krüger
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83