Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. oktober 2001 kl 20.10 Musikk på søndag: Bryn Terfels operafest

Bryn Terfel med venner

Bryn Terfel slo til med operafest i Wales – og vi får være med. (Foto:  S4C International)
Bryn Terfel slo til med operafest i Wales – og vi får være med. (Foto: S4C International)
Den verdensberømte barytonsangeren Bryn Terfel skipet i fjor sommer til en operafest i Wales – en tributt til sin hjemtrakt som han sier har gitt ham sangen og musikken i gave. Operakonserten står på kveldens program som også byr på intervjuer med Terfel. Et portrett av komponisten Hans Werner Henze samt en fremføring av The Joffrey Ballet of Chicago er også satt opp i ”Hovedscenen” denne lørdagen.

Det var i landsbyen Pant Glas, i hjertet av Nord-Wales, at Bryn Terfel tidlig lærte å synge av sin far, Hefin Jones. - Hemmeligheten med de mange gode sangerne som kommer fra Wales, finner du i det walisiske språket, sier Bryn Terfel som har besøkt Norge flere ganger og har en hærskare av fans her.

Magisk
Operafesten finner sted på en magisk sommeraften i Nord-Wales, i et utendørs amfiteater. I det fjerne stiger vakre, walisiske fjell mot himmelen som et naturlig bakteppe.

- Der tre walisere treffes, oppstår det et kor, bemerker Terfel med henvisning til et walisisk ordtak. - Som dikteren sier det: musikken er et vindu til walisernes sjel. Kjærligheten til musikken og sangen får vi allerede i oss med morsmelken. Og morsmålet, vårt walisiske språk, er så rikt på vokaler at vi ganske enkelt må synge!

Med seg som gjestesolister har Bryn Terfel Denyce Graves, Judith Howarth og den argentinske stjernetenoren Marcello Alvarez. Welsh National Operas orkester spiller under ledelse av Gareth Jones.

Hans Werner Henze
Den tyske samtidskomponisten Hans Werner Henze har en imponerende produksjon og en spennvidde som få. Han fyller nå 75 år, og senere i ”Hovedscenen” får vi et timelangt portrett av komponisten som ble tvunget inn i Hitlerjugend som gutt, og sendt til østfronten der han begynte å komponere mens han gravde skyttergraver. Han flyktet til Italia og opplevde en ny, sensuell verden og en ny klassisisme. På 60-tallet ble han involvert med Rudi Dutchke og Baader-Meinhof-gruppen. Senere dro han til Cuba.

Få artister har levd livet mer intenst enn Henze. Musikken ble redningen i en ellers ulykkelig barndom og det sentrale i hele hans voksne liv.

Det grønne bordet
Balletten "Det grønne bordet" av den tyske koreografen Kurt Jooss, er et av det 20. århundrets mesterverker med sitt universelle budskap om krigens meningsløshet. Premieren fant sted i 1932, og i denne nyoppsettingen møter vi The Joffrey Ballet of Chicago i originalkostymer. Musikken er av Frederic Cohen og fremføres på to klaverer av May Sofge og Fiona Boznos.

Egenprodusert program
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Per Erik Kise Larsen
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Bryn Terfel slo til med operafest i Wales – og vi får være med. (Foto: S4C International)