Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. mai 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Når verden er usynlig

To damer, Hege Finnset Eidseter og programleder Kari Toft, skal dykke for aller første gang. Den ene for å kjenne på fisken, den andre for å se. (Foto: Thomas Hellum, NRK)
To damer, Hege Finnset Eidseter og programleder Kari Toft, skal dykke for aller første gang. Den ene for å kjenne på fisken, den andre for å se. (Foto: Thomas Hellum, NRK)
"Se, så vakkert! Så flotte farger. Nei, se på hestehoven". Våren er full av gledelige gjensyn med farger, lys og planter. Men det er slett ikke alle som kan se dette. Hvordan er det å være blind i naturen? Vi blir med Kari Toft ut i naturen og sanser våren.

- Her er det skog med mosebunn. Det er ganske langt mellom trærne, og de er høye. Alt dette kunne Hege Finnset Eidseter fortelle uten at hun så noen ting. Hun sto stille i vårskogen utenfor Bergen og lyttet. Klangen fortalte henne at hun var i en skog hvor lyden bar mellom stammene og fuglene sang høyt over hodet hennes. Altså var hun i en skog med høye, grove trær.

Lar seg ikke stoppe
Lydene blir viktige når synet svikter. Og så lenge hun kan høre, kjenne, lukte og føle, synes Hege hun opplever våren og naturen like sterkt og flott som andre. Hun lar heller ikke manglende syn stoppe henne fra å delta i krevende fritidsaktiviteter. Vi får se henne i trange grotter, over strie fjellbekker og i full fart ned en isbre med isøksa som eneste brems.

På dypt vann
Men fisker og livet i vannet er vanskelig å komme inn på og få et forhold til som ikke-seende. Derfor tok programleder Kari Toft med seg Hege Finnset Eidseter på dykketur i Atlanterhavsparken hvor de virkelig fikk nærkontakt med fisk og skalldyr. Og siden ingen av damene hadde dykket med surstoff før, ble det en uforglemmelig opplevelse i en fremmed verden blant hummer, gedigne kveiter, fryktinngytende steinbit og tiggende skater. Nærmere livet i havet går det ikke an å komme.

Egenprodusert naturprogram fra Naturredaksjonen Program riks Bergen
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81
Redaktør: Terje Dale, tlf: 81 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no