Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 16. juni 2008 kl 20.10 En reise i vannets historie: Vannknapphet

Kampen om vannet

Oman-ørkenen har folk levd med ekstrem vannknapphet i generasjoner. (Foto: Anders Leines)
Oman-ørkenen har folk levd med ekstrem vannknapphet i generasjoner. (Foto: Anders Leines)
Kampen om ferskvannet kan bli den viktigste kilden til konflikt i det 21. århundre. Det siste programmet i denne unike dokumentarserien ser på hvordan tilgangen på rent vann kan avgjøre verdensutviklingen.

Vi blir med til spillebordene i Las Vegas for å se hvordan byen vil møte veggen i 2030 - med mindre det blir gjort noe med vannressursene. Reisen går videre langs Nilen fra Kairo til en av verdens største innsjøer, Victoriasjøen i Uganda.

Vi får også se hvordan kampen for vannet har preget sumpområdene i Sør-Sudan i nyere historie. Reisen fører oss deretter langs det salte Dødehavet til Jordan-elven hvor vannkrisen er et stor.

Unike bilder
Dokumentaren viser unike bilder fra den eldste fungerende domstolen i Europa, en vanndomstol i Valencia i Spania. Den har vært i bruk hver torsdag i rundt 800 år. Vi får også bli med til en vannauksjon i ørkenen i Oman. Der har folk levd med ekstrem vannknapphet i generasjoner. Samfunnsgrunnlaget er et utstrakt nettverk av underjordiske tunneler, utgravd for tusener av år siden.

Om serien
"En reise i vannets historie" er en storslått dokumentar om vannets rolle i historien. Serien består av fire programmer og har originale innslag fra rundt 20 land over hele verden. Filmen gir en solid, bred og original fremstilling av vannets verdenshistoriske rolle. Seere i over 100 land har sett serien som blant annet er solgt til National Geographic og Discovery Channel.

Serien er laget i samarbeid mellom NRK Hordaland og Universitetet i Bergen. Universitetet i Bergen har nylig gitt ut en video/dvd-versjon på åtte språk. (kinesisk, japansk, arabisk, fransk, spansk, portugisisk, engelsk, arabisk og norsk) som brukes i universitets- og høyskoleundervisning rundt om i verden.

Programleder og manusforfatter Terje Tvedt har mottatt flere priser for sitt arbeid med serien som vant hovedprisen ved en dokumentarfilmfestival i Paris i 1999 i konkurranse med 400 andre filmer.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentarserie i fire deler fra NRK Hordaland
Samarbeidsprosjekt med Universitetet i Bergen
Regissør og prosjektleder: Terje Dale
Manusforfatter og programleder: Terje Tvedt
Foto: Anders Leines
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53