Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 28. oktober 1999 kl 21.40 Dokumentar: 14 år og mordar

Dokumentar: 14 år og mordar (ttv)


NRK1 torsdag 28. oktober kl 21.40
Dokumentar: 14 år og morder

Drepte sin framtidige ektemann

Bare 14 år gammel ble Aberash Bekele bortført, slått og voldtatt på vei til skolen. To år etter er hun på vei til en etiopisk domstol - tiltalt for drap på overgriperen. I sør-etiopisk kultur er bortføring en akseptert og tradisjonell måte å skaffe seg en kone på.
I kveldens BBC-dokumentar forteller den modige jenta sin fengslende historie. Med dette åpner hun døren til en til nå hemmelig og utilgjengelig del av afrikansk kultur. Aberash er blitt et symbol på håp for tusenvis av andre etiopiske, unge piker.
Selv om Etiopia er et kristent land, er det blitt en tradisjon at menn skaffer seg kone ved å bortføre og voldta en jente. Han voldtar flere ganger helt til hun blir gravid. Da kan han kreve henne som kone fordi hun er mor til hans barn.
Derfor var bortførelsen av Aberash ikke en uvanlig handling, bare en del av et akseptert, kulturelt mønster. Det som ikke er vanlig, er at jenta dreper sin kommende ektemann. Aberash stjal mannens våpen og flyktet. Da han nådde henne igjen, skjøt hun ham. Med dette brøt hun alle tabuer.
Ifølge den lokale skikk skulle hun ha blitt halshogd over mannens kropp, men hun ble reddet i siste liten. Hennes sak er nå tatt opp av den første kvinnelige juristgruppa i Etiopia.

Dobbel tragedie
For foreldrene til Aberash var bortføringen en dobbel tragedie. Også den eldste datteren ble bortført like før hun skulle representere sitt land under de Olympiske sommerleker. Nå bor hun sammen med sin \"kidnapper-ektemann\" og deres fire barn i en falleferdig rønne, hvor hun tjener til livets opphold ved å brygge og selge brennevin. Den yngste datteren venter på å bli bortført før hun fyller 15 år.
Dokumentaren forteller hvorfor etioperne forsvarer denne praksisen. Foreldrene til den drepte mannen er overbevist om at sønnen er uskyldig, og at Aberash er en kaldblodig drapskvinne.
Vi får se hvordan det går med Aberash i retten. Kan de kvinnelige advokatene med nødvergeparagrafen i ryggen få henne frikjent for drapet på sin kidnapper og voldtektsmann? Av det etiopiske folket har hun allerede fått sin dom - som fredløs langt borte fra hjem og familie.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (Via Scanpix/Internett)
14 år gammel ble Aberash Bekele bortført, slått og voldtatt av sin \"framtidige ektemann\".

BBC- dokumentar
Regi: David Pearson
Originaltittel: Schoolgirl Killer
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunnilla Gaarder, tlf. 23049364
Norsk kommentar ved Helga Samset