Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. juni 2009 kl 19.30 Når dyr reddar liv

Elefantens heltedåd

Elefanten Ning-Nong reddet livet til åtte år gamle Amber Mason under tsunamien julen 2004. (Rekonstruksjon) (Foto: Katie Lobban, Big Wave Production)
Elefanten Ning-Nong reddet livet til åtte år gamle Amber Mason under tsunamien julen 2004. (Rekonstruksjon) (Foto: Katie Lobban, Big Wave Production)
Historien om åtte år gamle Amber og elefanten Ning-Nong var en av de mirakuløse overlevelsesberetningene fra tsunamien i Thailand.

Julen 2004 var den britiske jenta Amber Mason på drømmeferie i Phuket i Thailand sammen med familien sin. Her fikk hun en ny venn, den fire år gamle elefanten Ning-Nong, som hver morgen tok barna på hotellet på ridetur langs stranda.

Urolige dyr
Det har vært fortalt mange historier om dyr som var urolige i timene før tsunamien slo inn over kysten 26. desember 2004. Elefantene i Phuket var ikke noe unntak. Og like før den første dødsbølgen nærmet seg land, løp Ning-Nong plutselig av gårde og opp til et høyere¬liggende område med Amber på ryggen. Da bølgen nådde dem, gikk vannet ikke lengre enn opp på siden av elefanten.

Ambers mor er overbevist om at elefantens raske reaksjon ble forskjellen på liv og død for den åtte år gamle jenta. I programmet forteller de begge om hvordan de opplevde katastrofen, og vi får se historien rekonstruert ved hjelp av skuespillere og en artsfrende av Ning-Nong.

Om serien
Det er de utroligste dyrehistorier som fortelles i BBC-serien "Når dyr reddar liv". Hver av de seks episodene handler om hvordan dyr har hjulpet et menneske i nød.

I tillegg til at hoverpersonene forteller sin historie, er situasjonene rekonstruert ved hjelp av spesialkameraer, profesjonelle skuespillere, stuntaktører og trenede dyr. Også forskere og dyreeksperter medvirker for å forklare hva som gjør dyrenes opptreden i de enkelte situasjonene så spesiell.

Vi møter en hundekjører som ble reddet av huskyen sin da en bjørn gikk til angrep, en surfer som ble forsvart mot en hvithai av delfiner, en liten gutt som ble beskyttet av en gorilla, en pike som ble reddet fra tsunamien i Thailand av en elefant, en kvinne med en kjælegris som hentet hjelp da hun ble syk, og et flomoffer som ble reddet av hunden sin da orkanen Katrina herjet i New Orleans.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2009)
Originaltittel: An Animal Saved My Life
Produsert av Big Wave Production i samarbeid med Animal Planet og BBC
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900