Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 24. august 2009 kl 20.10 Konspirasjon og terror

Spekulasjon og avsløringer

Røyken sprer seg etter kollapsen av World Trade Center tirsdag 11.september 2001. 
 (Foto: AP Photo/Suzanne Plunkett)
Røyken sprer seg etter kollapsen av World Trade Center tirsdag 11.september 2001. (Foto: AP Photo/Suzanne Plunkett)
I kjølvannet av store, globale ulykker spekuleres det ofte i hva som egentlig skjedde. Med utgangspunkt i tre kjente terroraksjoner gransker denne serien konspirasjonsteorier med åpent blikk. Først ut er mysteriet 9/11.

I kveld går vi nærmere inn på den vestlige verdens kanskje mest omtalte terrorangrep i vår tid, nemlig angrepet på World Trade Center og Pentagon 11.september 2001. Kan det stemme at 9/11-aksjonen var en operasjon under falsk flagg i regi av George Bush for å rettferdiggjøre utvidet krigføring og innføring av streng sikkerhetstiltak?

Utrolig nok florerer teorier om at det var den amerikanske regjeringen som stod bak og aktivt bidro til ødeleggelsene i denne aksjonen. Spekulasjonene bunner i teorier om at skyskraperne egentlig ble ødelagt av eksplosiver som var plasser inni byggene, og ikke flyene som smalt inn i bygningene i selvmordsaksjoner.

Ubesvarte spørsmål
Og det dukker opp flere spørsmål når man begynner å pirke i materien. Hvorfor var skadene Pentagons yttervegger så små hvis det var flyangrep fra utsiden som var årsaken til ødeleggelsene? Hvordan kunne det tredje tårnet i World Trade Center også kollapse når dette bygget ikke ble truffet av flyene? Og hvorfor var USA så uforberedt på terrorangrepene, enda de var ettertrykkelig advart om terrorangrepene?

Syv år etter ulykken er de siste offisielle rapportene om WTC publisert, og disse konkluderte med at byggene kollapset som følge av brannutvikling i tårnene. Det er i så fall første gang skyskrapere av denne dimensjonen har kollapset på grunn av brann. Nye øyevitner, forskere, arkitekter og andre som har begrunnelse for å mene noe om hva som skjedde, bidrar i denne serien til et mer nyansert bilde om konspirasjonsteoriene.

Lockerbie og 7. juli-bombingen
I de to neste programmene i serien "Konspirasjon og terror" stilles følgende spørsmål:

Kan det stemme at USA konstruerte en libysk hemmelig agent som tilsynelatende stod bak bombingen av flyet som styrtet i Lockerbie i 1988?

Var de fire muslimene som ble anklaget for 7.juli-bombingen i London 2005, lurt til å være syndebukker i terrorhandlingen?

Britisk dokumentarserie i tre deler (2008)
Produsert av BBC Worldwide
Original tittel: The Conspiracy Files
Produsent: Mike Rudin
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, 23 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900