Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 19. desember 2007 kl 22.10 Fangstfamilien på Svalbard

Et annerledes år

Stein P. Aasheim og kona Ragnhild Amundsen tilbrakte ett år i en isolert fangsthytte på Svalbard med døtrene Ingvill (6) og Eline (13). (Foto: Stein P. Aasheim)
Stein P. Aasheim og kona Ragnhild Amundsen tilbrakte ett år i en isolert fangsthytte på Svalbard med døtrene Ingvill (6) og Eline (13). (Foto: Stein P. Aasheim)
Sammen med kona og to døtre tilbrakte Stein P. Aasheim ett år i en primitiv plankehytte på Svalbard. I denne tredelte dokumentarserien følger vi familien gjennom fangståret.

- I en alder av 51 lærte jeg mer i løpet av ett år enn noe tidligere år i mitt liv, sier Stein P. Aasheim. – Vi levde i nærmere kontakt med naturen og med hverandre enn noen gang før. Og aldri kommer vi til å kunne gjenta det. Det var et eksperiment. Hjemme har vi alt bortsett fra tid, på Austefjordneset hadde vi ingenting bortsett fra tid.

Erfaren eventyrer
Stein P. Aasheim deltok på den første norske bestigningen av Mount Everest. Han har også syklet alene gjennom Sahara, padlet rundt Svalbard og gjennom Yukon, Sibir og Tasmania, krysset Grønland to ganger på ski, gått Norge på langs med ski – og merittlisten er enda lengre.

Å ta med familien til Svalbard for å leve av hva naturen kunne by på et helt år, var likevel noe helt annet. Ville for eksempel barna huske dette året som den gang de ble tvunget til å bo på en øde fangsthytte med en mor og far som var mer opptatt av sine egne drømmer enn hva som var til barnas beste?

Forberedelser til vinteren og skolestart
I det første programmet møter vi Stein P. Aasheim, kona Ragnhild Amundsen og døtrene Eline (13) og Ingvill (6) hjemme i Isfjorden ved Åndalsnes. Stein og Eline er de første som kommer opp til hytta på Austfjordneset, mens Ragnhild og Ingvill kommer to uker senere. Det første de må gjøre er å forberede seg til vinter og mørketid, og det blir mye fysisk arbeid med fiske, jakt og vedsjau. Men det er også skolestart for både 6-åringen og Eline som skal begynne på ungdomsskolen.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt norsk dokumentarserie i tre deler (2005)
Originaltittel: "Aasheim – et år på Austfjordneset"
Produsert av: Berge Film & TV-produksjon
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96, 995 39 252