Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. juni 2012 kl 22.15 Dokusommer: No ser eg atter

Tidenes aller første nynorske verk


I kveld følger vi i Aasmund Olavsson Vinjes fotspor, fra Kristiania til Trøndelag, samme vei som Olavsson Vinje gikk til fots for å overvære kroninga av svenskekongen i Nidaros i august 1860. Etter denne turen gav han ut "Ferdaminne frå sumaren 1860", et av de kjæreste litterære verk vi har i Norge.

Boka hans er full av humor, ironi, teknologioptimisme, folkeopplysning, sviende samfunnskritikk og fremtidsutsikter. Boka inneholder også følsomme naturskildringer og vakre dikt, blant annet "No ser eg atter…"

Ane Farsethås medvirker i dokumentaren og sier følgende om Aasmund Olavsson Vinje:
"Han setter seg selv i sentrum på en veldig humoristisk og levende måte.Han er hele tiden med på turen, vi ser ham for oss, men han er også lekende. Han leker med sine egne tanker, sine egne ideer."

En moderne journalist
"Ferdaminne fra sumaren 1860" er den aller første boka som har blitt skrevet på nynorsk. Den har vært til glede, inspirasjon og fascinasjon helt siden den ble utgitt for 150 år siden. Mannen bak boka er like fascinerende som verket hans. Vinje var den aller første moderne norske journalisten som laget reportasjer fra hverdagen til vanlige folk. Han var kjent som et varmt og empatisk menneske.

Det er skrevet utallige artikler og bøker om "Ferdaminne" og reisen til Vinje. Bare det siste året har det vært mer enn 30 ulike minne- arrangement langs ruta Aasmund Olavsson Vinje fulgte, både i form av fjellturer, teaterspel, grøtdager, minnesteins- avdukninger og litteraturdager.

Hva skjedde egentlig på denne turen? Og hva var det med denne mannen som tok bena fatt på på den lange veien mellom Oslo og Trondheim?

Sendt tidligere.

Norsk dokumentar fra 2011
Produsert av: Høgetveit Media-Konsult i samarbeid med NRK
Regi: Olav Høgetveit og Sverre Krüger
Pressekontakt:Sarah Jordanson Fauske, Tlf: 415 06 747/ 23 04 40 64
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice:info@nrk.no, tlf: 815 65 900