Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 5. juni 2001 kl 21.00 Niern: God morgen

Ordløst opprør

Kveldens japanske film presenterer oss for en gruppe fargerike mennesker som lever i en forstad til Tokyo.
Kveldens japanske film presenterer oss for en gruppe fargerike mennesker som lever i en forstad til Tokyo.
To unge japanske brødre gjør alt de kan for å overtale foreldrene til å kjøpe et fjernsyn. Men ønsket blir ikke etterkommet, og i stedet blir de bedt om å være stille. I protest slutter guttene å snakke.

Filmen tar oss med til en forstad til Tokyo der stedets unge gutter har en felles hobby: De skulker skolen for å samles hjemme hos byens eneste eiere av et tv-apparat, ekteparet Akira og Midori Maruyama. I de andre innbyggernes øyne lever ekteparet prangende, og de er ikke særlig godt likt. Men barna finner stor glede hos Maruyama. Der får de nemlig se så mye de vil av tv-overførte brytekamper.

Skjennepreken
Brødrene Minoru og Isamu Hayashis bor hjemme hos sine foreldre og tante Setsuko, fru Hayashis yngre søster. Foreldrene har sett seg leie på at sønnene ser på tv hos naboene når de egentlig skulle ha vært på skolen, og guttene blir møtt med en skjennepreken som skal få uante følger.

Minoru og Isamo går til streik mot sine foreldre, og fra nå tier de bom stille. Også på skolen oppfører de seg som stumme, og nekter å svare på lærerens spørsmål. Dette skaper forviklinger som ender med at brødrene rømmer hjemmefra, og som etterlater foreldrene i dyp fortvilelse. Hvor er det blitt av barna?

Tomt snakk
Guttenes ønske om et tv-apparat er rammen rundt denne humoristiske filmen, som har unødvendig snakk som tema. Et av temaets talerør er Minoru som synes de voksne bare sier tanketomme ting som ”god morgen”, ”god kveld”, ”det er fint vær i dag” og så videre. Han foretrekker å se på fjernsyn.

Temaet blir også beskrevet gjennom et fargerikt persongalleri som består av alt fra byens sladrekjerringer til en pensjonert, barnløs funksjonær, en kvinnelig bilselger og en engelsklærer som tar oversetteroppdrag på si.

Engelsklærerens navn er Heiichiro, en ung mann som elsker tante Setsuko. Men det vet ingen om, for han klarer ikke å si de nødvendige ordene, ”Jeg elsker deg”.

Japansk spillefilm fra 1959
Originaltittel: Ohayo
Regi: Yasujiro Ozu
I rollene: Chishu Ryu, Kuniko Miyake, Yoshiko Kuga, Keiji Sada
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36,

Bilde
Kveldens japanske film presenterer oss for en gruppe fargerike mennesker som lever i en forstad til Tokyo.