Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 14. januar 2001 kl 19.30 Spillerom: Jazzklassiker Charles Mingus i Oslo

Spillerom: Jazzklassiker Charles Mingus

NRK2 søndag 14. januar kl 19.30
Spilleroms Jazzklassiker Charles Mingus i Oslo

Konsert i Universitetets Aula i 1964

Charles Mingus og hans sekstett inntok hovedstaden på vårparten i 1964. De som var til stede i Universitetets Aula den kvelden glemmer det aldri. Bassisten, komponisten og orkesterlederen Mingus hadde allerede den gang for lengst etablert seg som en anarkistisk kraft i moderne jazz.

Charles Mingus var alt på en gang: Rebell og tradisjonsbærer, opprører, romantiker, intellektuell og fandenivoldsk folkelig. Musikken hans eide en medrivende sprengkraft som mange av datidens lyttere oppfattet som anarkistisk. Og sant nok - det var mye viltert opprør å finne hos mannen som skrev jazzens mest kaotiske selvbiografi \"Beneath the Underdog\" en forunderlig blanding av erindringer, overdrivelser, anklager og kjærlighetserklæringer.

Det meste i Mingus\' liv var motstridende. Han kunne kaste kniv etter medmusikere den ene dagen, og hylle dem varmt den neste. - Mine inspirasjonskilder er Duke Ellington, Art Tatum og Kirken, sa han selv.

I den minneverdige konserten i Oslo i 1964 møter vi et fabelaktig band: Den begavede, men lite påaktede trompetisten Johnny Coles, den alltid velspillende tenoristen Clifford Jordan, stilfornyeren og multiinstrumentalisten Eric Dolphy, Jaki Byard, piano og Dannie Richmond, trommer. Og, i tillegg, kapellmester Charles Mingus selv. Anbefales!

NRK2 søndag kl 19.30

Egenprodusert underholdning
Programleder Knut Borge
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)