Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. april 2009 kl 19.30 Berulfsens fargerike: Purpursneglen

Eksklusiv snegle

Det trengs et utall purpursnegler for å farge ørlite garn med fargen purpur. Så at det er en eksklusiv farge, er det ingen tvil om! (Foto: Rolf Larsen)
Det trengs et utall purpursnegler for å farge ørlite garn med fargen purpur. Så at det er en eksklusiv farge, er det ingen tvil om! (Foto: Rolf Larsen)
Purpur er den geistlige, majestiske fargen. Grunnen er at den var svært vanskelig å fremstille. I kveld drar Torkjell Berulfsen til Stillehavet for å dokumentere hvordan fargen en gang ble til.

For mange, mange år siden var fargen purpur meget dyr og kun forbeholdt de velstående. Fargen var vanskelig å få tak i og skilte seg ut fra alt annet. Jo mer farge man brukte på tøyet, jo mer signaliserte man rikdom og adelighet.
Men kilden til fargen var ikke like adelig. Den finnes nemlig i en liten snegle som Berulfsen drar til Stillehavet for å finne!

Siden har også purpur blitt en del av den moderne, kjemiske industri. I England møter Berulfsen William Perkin som har en historie å fortelle om purpur. Det samme kan den alternative bevegelse som i flere tiår har trykket purpur eller nyansen lilla til sitt bryst. Og visste du at det i Norge i dag er en viktigorden som heter Purpurnæseordenen?

Om serien
Gjennom åtte program tar Torkjell Berulfsen oss med på en reise over nær sagt hele verden. På veien dveler han ved fargenes betydning og historie.

- Hvis jeg ikke hadde vært programsekretær, ville jeg ha vært påfugl. Skarpe, rene og klare farger er for meg en daglig fryd og juletrefest. Det er en klisjé, men det er en grunn til at farger setter farge på tilværelsen, sier Torkjell Berulfsen.

I sin nye serie tar Berulfsen oss med på en reise til Sør-Amerika, store deler av Europa, Asia og Afrika på jakt etter ulike fargeaspekter. I hvert program tar han for seg en og en farge i rekkefølgen blå, rød, brunt/oransje, gul, purpur, grønn og hvit/sort.

I programmene møter vi også Angela Wright som er britisk fargeekspert. Wright har lang erfaring i å kommunisere med farger og sto blant annet bak bensinstasjonen Shells verdensomspennende nye profil.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt dokumentarserie (2006)
Produsert av: Nordisk Film AS
Regi: Pål Sommer-Erichsen
Programleder: Torkjell Berulfsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no