Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. desember 2008 kl 21.45 Historien om Norge: Forliset

Livet på "Lossen"

Vi skal tilbake til seilskutetida i kveldens episode av
Vi skal tilbake til seilskutetida i kveldens episode av "Historien om Norge".
I kveld forteller Karsten Alnæs om sjømannslivet i seilskutetida, en tid som har betydd svært mye for landets velstand og gjorde oss til verdens tredje største sjøfartsnasjon. Men for sjøfolkene om bord var hverdagen beinhard.

Julaften 1717, midt under Den store nordiske krig, feier en forferdelig storm over hele Europa. Fregatten "Lossen" befinner seg utenfor Hvalerøyene, og desperasjonen om bord brer seg etter hvert som forliset synes uunngåelig.

Vraket av "Lossen" ble ikke funnet før nesten 250 år seinere, i 1963. Karsten Alnæs lar oss ta del i hverdagslivet om bord fram mot skipets undergang. Disiplinen om bord i skutene var beinhard, og straffene grufulle. Den som klaget på maten, risikerte pisking tre dager i strekk. Kjølhaling var straffen for andre forseelser, og kunne ofte ende med døden.

Alle om bord, fra førstereisgutt til kaptein, var inndelt i et nådeløst stillingshierarki. Men da "Lossen" havnet i orkanens vold, gjaldt det å berge seg, den som kunne. Også de svenske krigsfangene ble ført opp på dekk denne skjebnesvangre julaftenen.

Om serien
Serien spenner fra sykdom og død i middelalderens Oslo til det storpolitiske spillet om Norge i "mirakelåret" 1814.

Karsten Alnæs har selv skrevet manus til serien basert på sitt eget fembindsverk, og han opptrer som programleder og forteller. Intensjonen har vært å ta seere i alle aldrer med på en lærerik og spennende reise i vår egen historie.

Som i bøkene er historien i utpreget grad sett nedenfra, fra vanlige menneskers ståsted, men vi møter også historisk kjente skikkelser.

Alnæs’ tekster er bildelagt gjennom dramatiseringer, visuelle effekter og opptak med forfatteren på historiske steder over hele landet.

Serien er sendt tidligere.

Populærhistorisk serie basert på Karsten Alnæs’ bøker
Serie 2, episode 5 av 8
Produksjon: Rubicon TV i samarbeid med NRK Kulturavdelingen
Manusforfatter og programleder: Karsten Alnæs
Regissør/produsent: Mark Åkerblom
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Forfatterside på nrk.no 
  • Les mer om serien