Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. august 2001 kl 20.00 Min hage: "Gårdstun, kjør sakte!"

Premiehagen på Namdalseid

Turid Roel er med rette stolt av hagen sin (Foto: NRK)
Turid Roel er med rette stolt av hagen sin (Foto: NRK)
Kjartan Trana ved NRK Nord-Trøndelag tar oss med til Namdalseid, til ekteparet Roel som vant Norsk Hagelagspris i 2000. Fjorårets vakreste hage, som ligger like ved kirken på stedet, har en litt spesiell forhistorie.

For å gjøre det litt fint for folk som skulle i kirken, enten det nå var bryllup eller begravelse, begynte de for 30 år siden å forskjønne hagen. Forskjønnelsen ble til en hobby, og hobbyen ble til et stort og flott hageanlegg som hele bygda beundrer i dag.

Møysommelig planlegging
- Jeg liker egentlig ikke å rote i jorda, sier Turid Roel. Et merkverdig utsagn fra en kvinne som de siste 30 årene har stått på hodet i blomsterbed. Gjennom møysommelig planlegging og jobbing har hun og mannen bygd opp et imponerende hageanlegg rundt gården Ås på Namdalseid. Det startet med noen trær som ble satt opp som beskyttelse mot vinden, noen steiner som skulle holde biler borte fra gressplenen, og endte i fjor opp med den gjeve kulturprisen.

Gårdstun, kjør sakte!
For å komme til Namdalseid kirke må du kjøre gjennom tunet på Ås, og dermed er sambygdingene blitt godt kjent med hageanlegget. Når man kjører til eller fra kirken, er det virkelig grunn til å følge anvisningen på skiltet ”Gårdstun, kjør sakte!” Med mer enn 30 forskjellige trær, busker i et enda større antall og en mengde blomster står sommeren til himmels når den først kommer.

Turid Roel bruker mye tid på å gå rundt og stelle i hagen. Avkobling, forklarer hun, avkobling fra jobben på skolen og fint når en ønsker å skyve tunge tanker til side.

langt mot nord
Nils forteller om eikefrøene han tok med fra Oslo for mange år siden, og viser stolt fram eika på gårdstunet. Den er ikke blitt særlig stor på de mer enn 30 årene som har gått, men eik er da også en sjeldenhet så langt nord.

Namdalseid ligger ved riksvegen, midt mellom Namsos og Steinkjer i Nord-Trøndelag. Værforholdene kan være svært varierende og klimaet forholdsvis tøft. I år var mai kald, med tele i jorda langt utover i måneden. Første halvdel av juni var svært våt, men selv om våren kom sent til Trøndelag i år, er hagen og gårdstunet på Ås, slik vi får oppleve stedet, vakrere og frodigere enn noen gang.

Om ”Min hage”
Serien består av ti programmer som bringer oss landet rundt, og viser et imponerende mangfold under svært varierende klimatiske forhold. ”Min hage” har stor seerappell, noe redaksjonssjef Harald Reitan mener må skyldes kombinasjonen av opplevelse og fakta. For mange er hagen et fristed, et sted der vi kan være oss selv, ta kontroll og skape noe. Den gode opplevelsen er ikke avhengig av at man har god plass å boltre seg på. En balkongkasse kan gjøre susen.


Egenprodusert naturprogram av NRK Nord-Trøndelag
Programansvarlig Kjartan Trana, tlf: 90 53 93 40
Redaksjonssjef, Ut i naturen: Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Turid Roel er med rette stolt av hagen sin (Foto: NRK)
2.Hagen på Ås gård ble belønnet med Det Norske Hageselskaps kulturpris i fjor (Foto: NRK)
3.Folk må kjøre gjennom tunet på Ås gård for å komme til kirken (Foto: NRK)