Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. april 2007 kl 21.10 Den fabelaktige Amélie fra Montmartre

En helt spesiell kvinne

Amélie (Audrey Tautou) er en ung kvinne med en spesiell oppvekst. Hun tilbrakte mye tid for seg selv, og levde seg inn i en fantasiverden. Som voksen bestemmer hun seg for å forandre verden ved å endre livene til folk hun kjenner.

Som barn ble Amélie feildiagnostisert med en sjelden hjertefeil. Hun gikk ikke på skolen med andre barn, men holdt seg for det meste hjemme. Moren, Amandine (Lorella Cravotta) døde i en ulykke da hun var åtte år, og Amélie hadde liten kontakt med faren, Raphael (Rufus), fordi hans nærvær fikk hjertet hennes til å galoppere.

Til tross for alt dette utvikler Amélie seg til å bli en sunn og vakker kvinne. Hun er vimsete og romantisk og arbeider på kafé. Da prinsesse Diana dør i en bilulykke sommeren 1997, blir Amélie minnet om at livet ikke er noe å ta for gitt. Hun bestemmer seg for å blande seg inn i livene til naboene og stamkundene på kafeen. Amélie begynner med å bringe to ensomme mennesker sammen: Georgette (Isabelle Nanty), hypokonder og eier av en tobakksbutikk, og Joseph (Dominique Pinon), en humørsyk kunde på kafeen.

Da Amélie finner en eske med gamle leker i leiligheten sin, gir hun dem tilbake til den tidligere eieren, herr Bretodeau (Maurice Benichou) som får herlige drømmer om barndommen. Amélie blir også venn med Dufayel (Serge Merlin), en gammel artist som er så benskjør at alt hjemme hos ham må være pakket inn. Amélie bestemmer også at noen må komme inn i livet til Nino (Mathieu Kassovitz), en ensom, voksen mann som står i en videobutikk, og samler på gjenglemte bilder i fotoautomatene rundt omkring i Paris.

"Den fabelaktige Amélie fra Montmartre" fikk uvanlig entusiastiske anmeldelser før premieren i Frankrike våren 2001, og ble godt mottatt under filmfestivalen i Cannes samme år. Filmen ble også nominert i fem kategorier under Oscar-utdelingen i USA 2001.

Filmen er sendt tidligere

Fransk romantisk komedie (2001)
Originaltittel: "Le fabuleux destin d’Amélie Poulin"
Med: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Yolande Moreau, Dominique Pinon, Isabelle Nanty
Regi: Jean-Pierre Jeunet
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78