Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. oktober 2003 kl 22.30 Kontoret

Kontoret – et sted du elsker å være?


"Kontoret": Fra v. sjefen David Brent (Ricky Gervais), de ansatte Tim Canterbury (Martin Freeman), Gareth Keenan (Mackenzie Crook) og Dawn Tinsley (Lucy Davis) (Foto: BBC)
I denne britiske komiserien står arbeidsplassen "kontoret" i sentrum, et sted mange av oss har førstehånds kjennskap til. Sladder, intriger og en og annen dolk i kollegaens rygg for å karre seg opp og fram selv, er dagligdags – ikke sant? Gang dette med ti, krydre det med britisk humor på sitt beste og du får en kostelig stund med sjefen og de ansatte på "Kontoret".

Papirfirmaet Wernham Hogg har et regionalt kontor i Slough, hvor David Brent (Ricky Gervais) er sjef for ni-ti ansatte. David liker å tro, helt feilaktig, at han er filosof på linje med Descartes, at han har et politisk korrekt syn og at han har en velutviklet sans for humor. Men Davids form for "practical jokes" misforstås lett og forårsaker ofte nedtrykthet og depresjoner hos dem det går utover.

Noen av de ansatte på kontoret
Gareth Keenan (Mackenzie Crook) forteller ustanselig hele kontoret at han er "teamleder". Hans selvhøytidelighet kjenner ingen grenser, og han har et utrolig eierskap til sin stiftemaskin og sin plass på kontorpulten. I tillegg er Gareth ganske naiv. Dette gjør at han ofte er gjenstand for de andres spøk og er grunnen til at kollegene holder ut med ham.

Tim Canterbury (Martin Freeman) er salgsrepresentant. Han synes jobben er meningsløs og at han er omgitt av middelmådighet. Tims intellekt overgår i stort monn det å selge papir, og den eneste tilfredsstillelsen jobben gir ham er å plage Gareth. Tim liker Dawn og ber henne ut av og til, bare for å bli ydmyket.

Dawn Tinsley (Lucy Davis) sitter i resepsjonen, og finner seg i Davids forsøk på humor av ren plikt. Hun er forlovet med Lee, som arbeider i et varehus og er profesjonell neandertaler. Dawn drømmer om å illustrere barnebøker, og til tross for forlovelsen med Lee, eller kanskje nettopp derfor, flørter hun ofte med Tim.

Første episode
Når beskjeden om nedskjæringer kommer fra hovedkontoret, får David et stort problem. Som sjef er han svært opptatt av å være populær, og dette faktum overskygger helt evnen til å se realitetene i øynene. Han forsikrer at ingen av de ansatte skal miste jobben. Ivrig etter å demonstrere sin humoristiske sans forteller David Dawn at hun har fått sparken for å stjele Post-It-blokker. Dawn ser slett ikke humoren i dette.

Et David Brent-sitat fra denne episoden er følgende: "Jeg har ikke noe skilt på døren sier "bare hvite". Jeg blåser i om du er svart, brun eller gul – faktisk er det sånn at orientalere er veldig gode arbeidere."

Britisk situasjonskomedie, produsert av BBC
Originaltittel: "The Office"
I rollene: Ricky Gervais, Mackenzie Crook, Martin Freeman, Oliver Chris og Lucy Davis
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83