Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. juni 2001 kl 20.25 V30: Identitet

Portrett av en generasjon

V30-redaksjonen består av følgende personer:  F.v: Are Faaberg, Kristin Rosenløw Eeg, Cathrine Wiik, Ellen Aanesen, Cecilie Bjørnaraa, Cecilie Rego, Janne Michelsen, Chris Amble og Jacob Risdal Otnes. (Foto: Lena A. Pedersen)
V30-redaksjonen består av følgende personer: F.v: Are Faaberg, Kristin Rosenløw Eeg, Cathrine Wiik, Ellen Aanesen, Cecilie Bjørnaraa, Cecilie Rego, Janne Michelsen, Chris Amble og Jacob Risdal Otnes. (Foto: Lena A. Pedersen)
Dagens 30-åringer tilhører singel-, karriere- og ego-generasjonen som vegrer seg for å bli voksen. Blant unntakene er de eldste fra U-redaksjonen i NRK, og seks av dem har tatt med seg erfaringene fra voksenlivet inn i dokumentarserien V30.

U står for ”ungdom”, V står for ”voksen”. I hvert program av V30 presenterer en ”voksen” regissør, med bakgrunn fra U-redaksjonen, et nytt tema som angår 30-åringer i dagens samfunn. Til sammen er det seks regissører; følgelig skal serien gå i seks uker fremover, på torsdager.

Her møter vi verken næringslivstopper eller idrettselite, men vanlige folk som deg og meg. De deler sine erfaringer med oss, helt uten at en programleder er til stede. Med varme og humor belyses temaer som kjærlighet, vennskap, barn, tidspress, identitet og idealisme. Det dreier seg om noe som angår oss alle – selve livet! Mens U, som henvender seg til dem mellom 17 og 25 år og tar for seg livet i tenårene og tidlig voksenalder, fokuserer V30 på livets realiteter etter fylte 30 år.

- Forslaget til V30 ble utviklet etter at en gruppe av oss fra gamle U ble flyttet til Faktaavdelingen i NRK. Vi samlet der en redaksjon som hadde lyst til å jobbe med dokumentarer for tidligere U-seere. Vi mente det var på tide med dokumentarer for voksne i samme sjanger som Us produksjoner, forteller prosjektleder Cathrine Wiik.

Seks tema
Først ut er regissør Are Faaberg som har tatt for seg temaet kjærlighet, og det skal handle om søken etter den rette. Har du bikket 30 år, og ennå ikke funnet noen å dele livet med? For mange er dette tilfelle, og mange leter. Tradisjonelt har 30-åringer som er alene, møtt på fordommer fra samfunnet, men etter hvert har singellivet fått høyere status, og i året 2000 er det normalt at hver fjerde nordmann får pepperbøsse i 30-årspresang!

Det andre programmet handler om identitet, og er laget av Hege Michelsen. Å være i 30-årene i dag er helt annerledes enn for foregående generasjoner. I dag dyrkes den evige ungdom, man har mange flere valg å ta stilling til, og livet må i større grad planlegges. Generasjonen som vil ha alt, lider av evig uro – og de er livredde for å velge feil.

Å få barn får store konsekvenser for livet ditt. Alt snus opp-ned, og tid er ikke hva det engang var. Avgjørelsen om å få barn er en av de viktigste vi tar. Cecilie Bjørnaraa har laget programmet ”Barn” som tar for seg hva generasjonen rundt 30 velger. De har større krav til frihet og uavhengighet, og valget er ikke like soleklart som tidligere.

Cecilie Rego og Kjetil Solhøi har tatt for seg temaet vennskap i det fjerde programmet i serien. Det handler om hvor sterkt og betydningsfullt vennskap er for 30-åringer i dag. Kan venner erstatte familie?

Hvordan greie å kombinere karriere, barn, familie og venner? Tidspress er en del av vår tilværelse, og arbeidslivet spiser stadig mer av vår knappe tid. I det femte programmet har regissør Ellen Aanesen møtt tre småbarnsfamilier som står midt i konflikten arbeid og omsorg.

Idealisme er det siste temaet. Kristin Rosenløw Eeg har laget et program som spør i hvilken grad det finnes idealisme blant dagens 30-åringer. Hun leter etter de brennende hjerter, mennesker som klarer å være engasjerte, til tross for at de har rundet 30 år. For det er vel ikke slik at lidenskap forsvinner med ungdommen?

Egenprodusert dokumentarprogram fra Faktaavdelingen
Programansvarlig: Are Faaberg, Hege Michelsen, Cecilie Bjørnaraa, Cecilie Rego, Kjetil Solhøi, Ellen Aanesen og Kristin Rosenløw Eeg.
Prosjektledere: Cathrine Wiik og Chris Amble
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1.V30-redaksjonen består av følgende personer: F.v: Are Faaberg, Kristin Rosenløw Eeg, Cathrine Wiik, Ellen Aanesen, Cecilie Bjørnaraa, Cecilie Rego, Janne Michelsen, Chris Amble og Jacob Risdal Otnes. (Foto: Lena A. Pedersen)
2. Terje Andersen i dokumentaren "Kjærlighet". (Foto: Rolf Larsen)
3. Henriette Gram fra dokumentaren "Kjærlighet". (Foto: Rolf Larsen)