Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. juli 2012 kl 20.55 Ein britisk guide til poesi

Et stille talent


Lynette Roberts (1909-1995) blir ikke regnet som et kjent navn i poesiens verden. Den argentinskfødte kvinnen av walisisk avstamming har bare gitt ut én diktsamling.

Roberts ble kjent da hun giftet seg med Keydrich Reich, en lyrisk impresario og bidro med dikt i flere antologier og litterære utgivelser på 1940-tallet.

Mistenkt av sine egne
Roberts poesi beskrev den walisiske landsbygda hun bosatte seg i under den andre verdenskrig. Selv vokste hun opp i en velstående walisisk familie i Argentina men tilbrakte senere livet i Wales i fattigdom og uglesett av landsbybeboerne for sin utenlandske bakgrunn.

Beundret av mange
Sheers besøker den upretensiøse landsbyen Llanybri hvor Roberts bodde og i dag ligger begravd. Han avslører historien bak diktet "Poem from Llanybri" som var en besøksinvitasjon til dikteren Alun Lewis. Vi møter også lokale innbyggere som beundrer hennes arbeider, og Wales' nasjonalpoet, Gillian Clarke.

Om serien
I denne britiske litteraturserien utforsker dikteren Owen Sheers historien bak seks dikt med røtter i ulike steder på de britiske øyene.

Hvert dikt uttrykker en tilhørighet til det landskapet det ble skrevet i. Sheers møter lokalbefolkningen og lyrikere fra samtiden til samtaler om hvordan poesi kan gi en felles erfaring og identitet. Vi får også et innblikk i livene til dikterne selv.

Britisk litteraturserie i seks deler (2011).
Produsert av DCD Rights.
Originaltittel: A Poet’s guide to Britain.
Med: Owen Sheers.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf 23 04 93 75/414 14 653
TV-seere kan henvende seg til: Publikumsservice, tlf: 815 65 900.