Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. juni 1999 kl 21.40 Mayday! Mayday!: I kapteinens varetekt

Mayday! Mayday!: I kapteinens varetekt (


NRK1 tirsdag 15. juni kl 21.40
Mayday! Mayday! (3:4) I kapteinens varetekt

Menneskelig svikt

Den britiske serien om skipskatastrofer fortsetter i kveld med fokus på ulykker som skyldes menneskelig svikt. Statistikken viser at tre av fire ulykker på sjøen har denne årsaken.
Dette tredje programmet i en serie på fire ser på flere tilfeller der menneskelig svikt har ført til de verste skipsulykkene i dette århundre.
Dokumentaren ser også på mysteriet rundt verdens mest berømte passasjerskip, \"Queen Elisabeth II\", som gikk på grunn utenfor kysten av Massachusetts i august 1992. Et undervannsskjær traff skipet og forårsaket hull langs halve skroget.
Alle de 3.000 passasjerene ombord ble evakuert, og etter noen timer var luksus cruiseskipet brakt flott. Men det tok inn et par centimeter med vann i timen. Grunnstøtingen kostet driftsselskapet Cunard 63 millioner dollar i reperasjonsutgifter, og kapteinen satte aldri sine bein på et dekk igjen.
Hva forårsaket nesten-katastrofen ombord i \"Queen Elisabeth II\"? Skipet gikk på grunn i et området hvor man burde ha vært i stand til å gå klar av havbunnen med flere fot.
Det var en indisk ingeniør som i sin første jobb som etterforsker, avdekket det merkelige fenomenet som kunne ha senket det mektige, 13 etasjer høye fartøyet. Hans konklusjon fikk dramatiske følger for skipsverdenen og for kapteinen på \"QE II\", som gikk fra å ha den mest prestisjetunge jobben ombord til arbeidsledighet.
Den samme skjebnen rammet kapteinen ombord på supertankeren \"Exxon Valdez\". Skipet, som var fullastet med olje, gikk på grunn i 1989. Et hull i skroget førte til at flere millioner liter olje rant ut og forurenset kysten av Alaska. Mistanken om at kapteinen var påvirket av alkohol ble bekreftet av en serie bemerkelsesverdige tester.
Dokumentaren fokuserer til slutt på den verste togulykken i USAs historie. 47 mennesker døde da det statlige ekspresstoget fra Miami sporet av på en bro og styrtet i en elv i Alabama.

NRK1 tirsdag kl 21.40

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Supertankeren \"Exxon Valdez\" omringet av sitt eget oljesøl som forurenset Alaskakysten.

Det statlige ekspresstoget fra Miami sporet av og styrtet i en elv i Alabama.

Britisk dokumentarserie i fire deler
Regi: Jonathan Jones
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23049364