Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. november 2006 kl 22.30 Den nordiske mannen: Kjærlighet

Hvordan har han det i dag?

Den indiske antropologen Arun Shama ser med skrått blikk på den nordiske mannen (Foto: DR)
Den indiske antropologen Arun Shama ser med skrått blikk på den nordiske mannen (Foto: DR)
ing>Antropologen Arun Shama har reist fra India til de nordiske land for å ta en "truet dyreart" i nærmere øyesyn: den nordiske mannen. Hvordan klarer mannen seg i kjølvannet av de siste generasjoners endrede kjønnsrollemønster?

Arun ser med stor vitenskapelig nysgjerrighet på den nordiske mannen som "handyr", med egne evner, lyster og forpliktelser, men også som mann i et moderne og likestilt samfunn som krever en høy grad av fleksibilitet. Hvordan ser hans verden ut, hvor bor han, hvordan reagerer han, hvordan uttrykker han sine følelser, hva er hans behov?

De nordiske land er ikke like. Men fra land til land er det allikevel noe i den måten vi kommuniserer, arbeider, smiler og drømmer på som avslører røtter i en felles identitet.

Hvert av de fem programmene i Serien "Den nordiske mannen" har et tema som beskriver en sentral problemstilling for nordiske menn i dag. Temaene er "kjærlighet", "alene", "arbeid", "far" og "vold".

Kjærlighet
I det første programmet er temaet "kjærlighet", noe man som mann i Norden åpenbart må slåss en hel del for. Erling fra Fyn er litt sjenert, men ønsker brennende å finne en livsledsager. Kiejo fra Finland takler kvinnene på en helt annen måte etter at han har begynt å danse tango – finsk tango. Og Kjetil fra de norske granskogene har tatt skrittet helt ut: Han vil hjelpe alle norske vikinger med å finne en partner. Derfor har han startet en ungkar-festival med flere tusen deltagere hvert år.

Fellesnordisk dokumentarserie produsert av Nordvisjon
Originaltittel: "De nordiske mænd"
Programleder: Arun Shama
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 5078
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no