Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. desember 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Tsjekkia og Polen

Praha - historie og kultur

I denne utgaven av reisemagasinet Lonely Planet tar Justine Shapiro oss med til Tsjekkia og Polen. Praha - Tsjekkias hovedstad - er utgangspunktet for denne turen gjennom Øst-Europa.

Etter kommunismens fall i 1989 er Praha blitt et svært populært reisemål. Justine besøker et slott, det mest kjente landemerket i Praha og et maktsentrum helt siden 900-tallet. Det har huset kongelige i middelalderen, habsburere, nazister og kommunister.

Praha har også en meget kjent bokkafé, Globe Bookshop Café, som blant annet tilbyr hjemmelagde brownies ved siden av et bredt utvalg i lesestoff. Tsjekkerne drikker mer øl pr. person enn noen annen europeiske nasjon. I Praha finnes det hundrevis av ølhaller hvor en til en rimelig penge kan leske seg med godt øl.

Justine overnatter i et kloster som i sin tid ble overtatt av kommunistene og omgjort til hovedkvarter for det hemmelige politiet. Her ble blant annet politiske fanger internert. Etter å ha tilbrakt en natt i slike omgivelser, oppsøker Justine en som driver med åndelig rensing. Han er bekymret over den dårlige energien som han mener skyldes "turistforurensningen".

Justine forlater Praha i en Skoda, en tsjekkisk bil, for å dra til et raveparty i Teplice i Nord-Böhmen. Utendørs ravepartyer er blitt svært populære i Tsjekkia. Etter denne heftige opplevelsen bestemmer Justine seg for å dra til den vakre kurbyen Karlovy Vary. Hit har både rikfolk og vanlige tsjekkere kommet i 500 år. Byen har tolv naturlige kilder som alle fritt kan drikke av. Vannet i hver av kildene inneholder forskjellige mineraler og holder ulik temperatur. Det er derfor ikke likegyldig hvilken kilde en drikker av.

Justine drar videre med buss til Cesky Krumlov i Sør-Böhmen. Det er en av de mest pittoreske middelalderbyene i Europa. Her kan en blant annet overnatte i et middelaldertårn. Reisen videre går med kano til Ceske Budejovice, som ligger ved elven Vlatava. Herfra drar Justine videre med tog som bringer henne over grensen til Polen.

Over grensen til Polen
Selv om Polen offisielt har vært ateistisk i mer enn 40 år, bekjenner fremdeles 90 prosent av landets befolkning seg til katolisismen. Justines første stopp er Czestochowa hvor Polens viktigste religiøse ikon, den svarte madonna, er utstilt i klosteret Jasna Gora. I seks hundre år har folk valfartet til Czestochowa. Den svarte madonna er også blitt et symbol for polsk identitet og motstandskraft.

Krakow var en viktig by for jødene i Europa. Men andre verdenskrig forandret dette. Oswiecim, bedre kjent under sitt tyske navn Auschwitz, ligger en times togtur borte. For Justine Shapiro som er amerikansk jøde, ble møtet med Auschwitz en sterk opplevelse.

Justine avslutter sin reise i Øst-Europa i Tatrafjellene på grensen mellom Polen og Tsjekkia/Slovakia. Hun møter en gjeter som byr på røkt geitost og melk. Vi får dessuten være med på den årlige folklorefestivalen og oppleve et tradisjonelt bryllup.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)

Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53