Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. juni 1999 kl 21.40 Dokumentar: Nyrer billig til salgs

Dokumentar: Nyrer billig til salgs (t)


NRK1 torsdag 10. juni kl 21.40
Dokumentar: Nyrer billig til salgs

Selger nyrer for å få et bedre liv

Mer enn 80.000 mennesker i India trenger hvert år nye nyrer. - Jeg vil gjerne selge en nyre. Jeg ser ingen annen vei ut av elendigheten, sier knivsliperen Mastan, som tjener syv kroner dagen. Han er en av mange fattige i landet som er villig til å selge en nyre for å få et bedre liv.
I 1995 vedtok myndighetene i India en lov som forbyr kommersiell transplantasjon av nyrer og som tillater nyredonasjoner kun mellom slektninger. Dette har skapt en svært vanskelig situasjon for alle dem som står på venteliste og som trenger en ny nyre for å overleve.
Årene før den nye loven ble vedtatt, foretok legen Reddy og han team ett tusen betalte nyrtransplantasjoner. Men de hadde å gjøre med donorer på en annen måte enn hva som er vanlig i slike saker: De omgikk den såkalte nyremegleren og betalte direkte til donor, som fikk tre år med gratis legetjeneste som betaling. Donorene ble ikke bare valgt ut fra medisinske men også psykologiske grunner.

Illegal nyrehandel blomstrer.
Den nye loven førte til at lege Reddy og hans team måtte stoppe sitt arbeid. Men nyrehandelen blomstrer fremdeles. Den eneste forskjellen er at den nå er illegal og ukontrollerbar.
Selvam og han kone Rani solgte begge en nyre gjennom legen Reddy. I dokumentaren får vi se hvordan salget av nyrene forandret deres liv.
Ali Basha og Noorjahan solgte sine nyrer etter at den nye loven trådte i kraft, og dermed begikk de en kriminell handling. Mellommannen Rahim ordnet alt for dem.
- Jeg hjelper bare. En nyrepasient kommer til meg og ber om hjelp. Jeg er klar over at det er forbudt, men fordi donorene er fattige og trenger penger for å få et verdig liv, formidler jeg kontakt, fastslår Rahim.

NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Internett)
Selvam er en av mange fattige indere som har solgt en nyre for å få et bedre liv.

Lege K.C. Reddy foretok omlag tusen betalte nyretransplantasjoner før den nye loven som forbyr kommersielle donasjoner trådte i kraft.

Nederlandsk produksjon
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123