Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. april 2005 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Margaret Atwood

Canadas litterære superstjerne

Den canadiske forfatteren Margaret Atwood portretteres av NRKs tre reportere. (Foto: NRK)
Den canadiske forfatteren Margaret Atwood portretteres av NRKs tre reportere. (Foto: NRK)
På grunn av farens jobb som insektforsker tilbrakte familien mesteparten av året i Canadas dype skoger. Der var det ikke så mye å ta seg til. Det er Margaret Atwoods lesere verden over svært glade for.

Ingen har klart å plassere henne i en sjangermessig bås, for hun har gitt ut både romaner, noveller, lyrikk og fagbøker. Selv hevder hun å skrive historiske romaner fra fortid og fremtid - sistnevnte gjerne i form av dystopier som "Oryx og Crake". Men Margaret Atwood er også en utpreget humorist, og hun kan skilte med Svenska Humörforbundets pris.

Kvinneikon
Da Atwood publiserte sin første diktsamling i 1961, var det ikke mange kvinnelige, litterære forbilder i Canada.

- Vi hadde andre idealer, eller måtte skape dem selv, sier Atwood som selv ble et ikon for det voksende kvinneopprøret på 1960- og 70-tallet.

Hun vil likevel tone ned kvinneperspektivet i produksjonen sin: - Det utgjør bare en liten del, sier hun, men innrømmer at hun har sterke kvinneskikkelser i diktene sine så vel som i romanene.

Forskjellige arenaer
NRKs tre reportere møter Atwood på forskjellige arenaer. Det blir besøk hjemme hos henne i Toronto, på poesifestival i Alderborough i England og på et nokså spesielt bokhandlershow, der hun virkelig viser noen av sine komiske talenter.

Om serien
Seks tirsdager utover våren møter vi fire internasjonale og to norske forfattere. Forfatterne gir tre ulike intervjuer til de tre reporterne, og senere blir materialet satt sammen til ett portrett. Dermed får vi et mer komplekst bilde av forfatteren.

I første program møter vi den israelske forfatteren Amos Oz. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud har dessuten truffet den engelske kriminalforfatteren Robert Wilson, kanadiske Margaret Atwood, tyrkiske Orhan Pamuk og våre egne Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø.

Egenprodusert portrettserie fra NRK Kultur (2005)
Reportere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 86 96 (92 01 55 79),