Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. august 2002 kl 21.30 Faktor: Arven etter Carlos

Kamp for rettferdighet

Norske Nina Berg står alene igjen med barna Milena og Ibo etter drapet på mannen Carlos Cardoso. (Foto: Cecilie Rego)
Norske Nina Berg står alene igjen med barna Milena og Ibo etter drapet på mannen Carlos Cardoso. (Foto: Cecilie Rego)
Norske Nina Berg opplevde det verst tenkelige: Hennes mann, journalist og redaktør Carlos Cardoso, ble skutt på åpen gate i Mosambiks hovedstad Maputo på grunn av sin avslørende journalistikk. Tilbake sitter enken Nina med de to barna Ibo (13) og Milena (7).

Carlos Cardoso var en Afrikas fremste journalister, og redaktør for den lille faxavisen Metical. Han var elsket og fryktet som en kritisk og kompromissløs journalist som jobbet hardt for å avsløre svindel, korrupsjon og sosial urettferdighet. Den 22. november 2000 ble han regelrett henrettet i en av Maputos hovedgater på vei hjem fra jobb. I etterkant av drapet opplevde enken Nina at etterforskningen var amatørpreget og gikk altfor tregt.

Kjemper mot rettssystemet
Etter å ha lagt press på myndighetene ble Scotland Yard koblet inn i saken, og etter hvert pekte de ulike bevisene på navngitte leiemordere og mulige bakmenn i det øvre sjiktet i finansmiljøet. Fortsatt er ingen blitt stilt for retten. Rett før han ble drept, hadde han avslørt den største bankskandalen i Mosambiks historie. Nina Berg bor fortsatt i Maputo, og kjemper en beinhard kamp mot det mosambikiske rettssystemet for å få drapsmennene dømt.

Økonomisk ruin
Dette er ikke den eneste kampen den lille familien står overfor. Etter Carlos’ død arvet barna Metical etter sin far. Nå står de ansvarlig for avisens innhold, og er blitt saksøkt av presidentens sønn for ærekrenkelser. I søksmålet krever han flere hundre tusen kroner av Nina og barna i oppreisning. Nina kjemper altså ikke bare for rettferdighet for sin avdøde mann, men også for å unngå økonomisk ruin.

- Vi er de første som må stille i retten etter drapet på min mann. Dette er ren trakassering! sier Nina.

Elsket av folket
Det har snart gått to år siden drapet på Carlos, men Nina stiller fortsatt opp på en rekke intervjuer for å holde saken varm slik at myndighetene ikke skal glemme Carlos’ død. I den fattige befolkningen i Mosambik var Carlos en farsfigur og beskytter, og befolkningen krever å få sørge over sitt tap. Ved siden av eneansvar for de to barna jobber Nina i en dansk bistandsorganisasjon. Selv har hun ikke hatt tid til å bearbeide sin egen sorg.

- Hittil har jeg ikke hatt tid til å stoppe opp, forteller hun. - Jeg har måttet stå oppreist, og jeg har brukt all tid på å kjempe Carlos’ sak. Jeg gjør det i respekt for ham.

Om ”Faktor”
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder: Cathrine Wik
Regi: Cecilie Rego
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96

Bilder
1 Norske Nina Berg står alene igjen med barna Milena og Ibo etter drapet på mannen Carlos Cardoso. (Foto: Cecilie Rego)
2 ”Cardoso vive!” (Cardoso lever!). Norske Nina Berg og barna Ibo (13) og Milena (7) legger ned blomster der mannen Carlos Cardoso ble drept. (Foto: Klaus Erik Okstad)
3 Norske Nina Berg kjemper fortsatt for rettferdighet for Carlos og barna Ibo og Milena. (Foto: Cecilie Rego)