Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. juni 2013 kl 21.40 Exit Afghanistan

Usikker fremtid i møte


I siste episode møter vi Jawid Jamali, som har kommet seg til trygghet i Delhi i India. 22-årige Asmat deler også sin bekymring for hjemlandet. Han mener at dersom krig hadde ført til utvikling, ville Afghanistan vært verdens mest utviklede land.

Sivilbefolkningen er preget av bomben som gikk av under høytidsfeiringen i moskeen. Angrepet som var det mest dødelige i Afghanistan i 2012, etterlot 45 døde og 60 skadde.

Møter kritikk fra lokalbefolkningen
I Maimana blir det innført forbud mot å kjøre motorsykkel inn til byen. Hensikten er å hindre flere terrorangrep.

President Hamid Karzai kommer til byen og treffer folk som er i sjokk over selvmordsbomberen. Karzai møtes av påstander om at myndighetene i Kabul løslater terrorister mot betaling. En av dem som taler mot presidenten på folkemøtet, blir noen dager senere funnet drept.

Frykter for livet
Den fredelige Faryab-provinsen har nå blitt en av landets mest voldspregede. I forbindelse med valget i 2014 når Karzai går av, er det ventet mer uro på landsbasis. Vi møter igjen de afghanske tolkene Behrouz og Sadiq, som fortsatt blir truet av Taliban. De to blir sett på som landssvikere for å ha jobbet for norske soldater i åtte år.

I denne episoden hører vi mer fra forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen, Kai Eide, Wahid Al-Kubaisi, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og forfatter Malin Stensønes. De deler alle sitt syn på effekten av Norges tilstedeværelse i Afghanistan.

Om serien
I denne dokumentarserien følger et NRK-team uttrekningen av norske soldater i Afghanistan.

Den prisvinnende frilansjournalisten Anders Sømme Hammer har regien på opptakene gjort i det sivile samfunnet i Faryab. NRK-journalisten Marius Arnesen har fulgt både de norske og de afghanske soldatene i Camp Maimana.

Under utfordrende sikkerhetsforhold har arbeidet resultert i en rekke unike opptak som skildrer denne perioden i Maimana, både fra sivilbefolkningen og fra de militæres side.

Produsert av NRK Dokumentar og Samfunn (2012): Klaus Erik Okstad og Olav Njaastad
Regi: Anders Sømmer Hammer og Marius Arnesen
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900