Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. september 2006 kl 00.25 Lilja 4 real

Den ekte "Lilja"

Fra filmen
Fra filmen "Lilja 4-ever" som kveldens dokumentar er basert på.Lilja (Oksana Akinsjina)(t.v.) og Natasha (Elena Benenson) (Foto: Sandrew Metronome)
Lukas Moodyssons kritikerroste film "Lilja 4-ever" var en stor kinosuksess. I kveldens dokumentar blir vi kjent med virkelighetens egen "Lilja", Dangoule Rasalaites. Det er hennes historie filmen er bygget på.

Dangoule Rasalaites kom fra Litauen til Sverige da hun var 16 år. Her ble hun fratatt passet sitt og holdt innesperret i en leilighet i Malmö, tvunget til prostitusjon. Prostitusjon og fornedrelse ble for mye for Dangoule. Hun valgte døden.

I dokumentaren skildres den internasjonale handelen med unge jenter.

Trist historie
Filmen "Lilja 4-ever" er bygget på Dangoules’ skjebne.

Lilja vokser opp i fattigdom i det tidligere Sovjetunionen. Hennes mor flytter til USA med sin nye venn, men tar ikke Lilja med seg. Like etter møter Andrei som lover henne et lettere og bedre liv hvis hun blir med ham til Sverige. Det viser seg ikke å stemme, og hun ender opp i en tilværelse fylt av sex og fornedrelse.

Virkelighetens Lilja, Dangoule Rasalaites, skrev tre brev til venner i Litauen, hvor hun forteller om sitt liv i Sverige. Men brevene ble aldri sendt og har siden blitt liggende på politistasjonen i Malmö. I denne dokumentaren blir brevene levert til mottakerne.

Programmet er sendt tidligere.

Svensk dokumentar
Originaltittel: "Lilja 4 real"
Regi: Janne Josefsson og Hannes Råstam
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no