Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 18. april 2008 kl 19.55 Michael Palins nye Europa: Nytt liv, nye utfordringer

Den kommunistiske utbryterstaten

Den kommunistiske utbryterrepublikken Transnistria feirer nasjonaldagen. (Foto: Basil Pao)
Den kommunistiske utbryterrepublikken Transnistria feirer nasjonaldagen. (Foto: Basil Pao)
Kommunisttiden er ikke over i Europa! Det oppdager Michael Palin når han besøker utbryterstaten Transnistria. Formelt er dette en provins i Moldova, men regionen fungerer som en egen, sovjettro republikk. På selveste nasjonaldagen befinner Palin seg i hovedstaden Tiraspol før han reiser videre rundt i Europas uutforskede sørøstlige hjørne.

Transnistria er en smal landstripe mellom Moldova og Ukraina, og er ikke anerkjent av noe land som egen nasjon. Det lille, kommunistiske riket har likevel egen president, regjering, parlament, flagg og nasjonalsang. Det offisielle språket er russisk, og valutaen er selvsagt rubel. Her er det tett mellom symbolene fra sovjettiden.

Som en del av den moldovske sosialistiske sovjetrepublikk valgte russiske kommunister å løsrive Transnistria fra Moldova etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991. Dette førte til krig med Moldova i 1992. Konflikten endte med våpenhvile samme år, men er fortsatt ikke løst, og i praksis har Transnistria vært selvstendig siden den gang.

Ingen kommunist-nostalgi
I Moldova, derimot, finner Michael Palin ingen nostalgiske følelser for tiden da Moldova var sydspissen av det mektige sovjetsamveldet. Men han får oppleve stor gjestfrihet i landet, blant annet hos skuespilleren Olga, som han blir med hjem til hennes mor ute på landsbygda.

Fra Moldova reiser Palin inn i Romania, der han blant annet besøker grev Draculas slott. Og han får bli med hjem til Ilie Nastase, 70-tallets store tennisstjerne. Samtalen dreier seg blant annet om hvor mange kvinner Nastase har vært til sengs med. Men noe gjør at Palin ikke helt får tallene til å stemme…

Om serien
Det nye, åpne Europa i øst er målet for den glade vagabonden Michael Palin denne gang.

Den tidligere Monty Pyton-skuespilleren har hatt enorm suksess i snart ti år med sine underholdende reisebrev fra alle verdenshjørner. Også denne sjuende og foreløpig siste serien i rekken ble omfavnet av seere og kritikere da den gikk på BBC i fjor høst.

Tradisjon, omveltning og ambisjoner er stikkord for det Europa vi får møte. Serien gjenspeiler optimismen som preger disse landene, og går tett inn på folks dagligliv. Og som vanlig benytter Michael Palin enhver anledning til å gå utenom allfarvei i urørte, vakre områder – og til å knytte nye vennskap på veien.

Rundt tjue til dels nye nasjoner i det sentrale, østlige og sørøstlige Europa står på reiseplanen denne gang. Ferden begynner i Slovenia og går videre til Balkan, Svartehavsområdet og de baltiske statene. Palin reiser med damplokomotiv i Polen, besøker det mystiske "hvite broderskap" i Bulgaria, utforsker den tyrkiske kulturen og spaserer på glødende kull i Estland. Han forflytter seg til fots, på hjul, til vanns, på skinner og med esel, fra Albania i sør til Latvia i nord.

Britisk reiseserie i sju deler
Originaltittel: Michael Palin’s New Europe
Av og med Michael Palin
Produksjon: Prominent Television for BBC (2007)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer på BBC 
  • Palins hjemmeside 
  • Les omtale til program 1