Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. august 2009 kl 20.00 Dokusommer: Damenes detektivbyrå nr. 1

Bli med til Botswana

Forfatter Alexander McCall Smith og sjefguide Neil Whitson løslater en pytonslange. (Foto: Mats Ögren)
Forfatter Alexander McCall Smith og sjefguide Neil Whitson løslater en pytonslange. (Foto: Mats Ögren)
Bokserien "Damenes detektivbyrå", skrevet av den skotske forfatteren Alexander McCall Smith, har solgt over 15 millioner eksemplarer og er oversatt til 42 språk. I denne dokumentaren oppsøkes steder og mennesker som forekommer i bøkene, samt at vi får svar på spørsmålet leserne har stilt seg: Finnes den kvinnelige detektiven Precious Ramotswe i virkeligheten?

Botswana, et demokrati med urørt villmark i det sørlige Afrika, er åstedet for de populære detektivromanene. Smith er bosatt i Edinburgh, men oppsøker jevnlig Botswana for å få inspirasjon til nye bøker om sin kvinnelige helt.

Han leter etter miljøer og mennesker han kan bruke i historiene sine, og vi blir blant annet med på safari i urbefolkningen Sans rike. McCall Smith vender også tilbake til mange av de stedene og menneskene som allerede forekommer i bøkene, blant annet til en gård for foreldreløse barn som i virkeligheten er en SOS-barneby.

Pytonslange løslates
I løpet av programmet er vi også innom viltreservatet Mokolodi der sjefguiden Neil Whitson får forfatterens hjelp til å befri en fanget pytonslange. Han besøker også for første gang stedet der den første filmen basert på hans bøker spilles inn.

- I dette programmet blir dere kjent med landet Botswana, dets historie, mennesker, diamantforekomster og modige kamp mot HIV/AIDS-epidemien. Samt at dere får se hvorfor Botswana er så fantastisk, sier Alexander McCall Smith

Sendt tidligere.

Originaltittel: "Botswana- I Damernas detektivbyrås fotsspår"
Svensk kulturdokumentar
Produsent: Mats Ögren
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no