Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. september 2013 kl 19.45 Schrödingers katt

Forskjellsbehandling i barnehagen


Overvåking av en vanlig dag i barnehagen avslører systematiske forskjeller i behandlingen av jenter og gutter. I Schrödingers katt får vi se at det er store ulikheter i hvor mye tid og oppmerksomhet barna får. Resultatet overrasker de ansatte.

De voksne i barnehagen mener selv at barna er forskjellige, og må møtes som de individene de er. Men filmene fra måltider og lek viser at de voksne driver systematisk forskjellsbehandling uten å være klar over det.

Skillelinjene ser ut til å gå på kjønn og ikke på enkeltpersoner. Det gjelder for eksempel lengden på samtalene, og hvor ofte barnas navn blir brukt.

Sterkt edderkoppspinn
Edderkoppspinn er det sterkeste fiberet vi kjenner til. Hittil har det vært en gåte hvordan edderkoppen klarer å lage mange meter i sekundet av et materiale med så ekstreme egenskaper . Ved hjelp av genteknologi har forskerne lyktes i å gjenskape edderkoppspinnet i laboratoriet, og har framstilt et materiale som kan få stor betydning i medisinen.

Farlig saueflått
Flått kan være forklaringa på at mange sauer dør på beite også i områder der det ikke finnes rovdyr. Flåtten smitter sauen med sykdommen sjodogg eller saueaids. Den svekker sauen og gjør den mottagelig for andre sykdommer , som for eksempel leddbetennelse. På Tingvoll jobber forskerne med å avle fra lam som er motstandsdyktige mot smitten.

Ny kunnskap om hjernen
Hjernen vår er ennå ikke smart nok til å skjønne seg selv. Nå skal et stort internasjonalt forskningsteam prøve å gjenskape hjernen elektronisk ved å sette sammen all kjent kunnskap om hvor i hjernen ting skjer og hvilke signaler som utløser det.

Populærvitenskapelig magasin fra NRK Trøndelag (2013)
Programleder: Eldrid Borgan
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900