Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. mars 2005 kl 16.00 3xBollywood: Devdas

Fra London til India

Devdas (Shah Rukh Khan) har et alkoholproblem, og kjæresten Paro (Aishwarya Rai) prøver å hjelpe ham
Devdas (Shah Rukh Khan) har et alkoholproblem, og kjæresten Paro (Aishwarya Rai) prøver å hjelpe ham
Filmens handling foregår tidlig på 1900-tallet, og vi følger en ung mann, Devdas på vei hjem til India etter å ha tilbrakt ti år i London. Familiene til Devdas og hans eks-forlovede Paro, minnes det unge paret som barn. Moren til Devdas satte seg i mot gifteplanene, noe som fikk fatale følger.

Devdas (Shah Rukh Khan) ender i alkoholisme. Paro (Aishwarya Rai) har sagt ja til å gifte seg med en rik landeier, men hun elsker stadig Devdas, og bestemmer seg for å få ham til å slutte å drikke.

"Devdas" er basert på en klassisk, indisk roman av Sarat Chandra Chattopadhye, og er regissøren Sanjay Leela Bhansalis tredje spillefilm.

Bollywood
India har en lang filmtradisjon. Allerede i 1896 ble den første stumfilmen vist på indisk lerret og siden har det gått slag i slag med filmfestivaler og masseproduksjon, med alt fra 1920-tallets mytologiske sjangre og 1930-årenes sang- og dansefilmer til 1970-årenes actionfilmer. I Bollywood utenfor Bombay produseres det nå over 900 filmer i året. Bollywood er en egen sjanger i seg selv. Det indiske og pakistanske publikummet er sterke følelsesmennesker, og det er veldig sterkt fokus på kjærlighet, familie og tradisjoner. Nå lages det for øvrig også mange actionfilmer der.

Navnet "Bollywood" oppsto i 1980, og inderne syntes nok det var litt nedverdigende å bli kalt en Hollywood "look alike". Men nå er navnet akseptert både i India og i verden for øvrig.

Dette er den første av tre Bollywood-filmer som sendes på NRK2 i påsken. I tillegg til "Devdas" er titlene Hum Dil De Chuke Sanam" (langfredag) og "Dil Chahta Hai" (påskeaften).

Indisk spillefilm fra 2002
Originaltittel: "Devdas"
Regi: Sanjay Leela Bhansali
I rollene: Shah Rukh Khan, Madhuri Dixit, Aishwarya Rai, Jackie Shroff og Kiron Kher
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83