Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. juli 2010 kl 13.50 Tilbake til 70-tallet

Norge på verdenskartet

Tilbake til 70-tallet: Elsa Lystad slo igjennom som skuespiller tidlig på 70-tallet (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Tilbake til 70-tallet: Elsa Lystad slo igjennom som skuespiller tidlig på 70-tallet (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Norge kom i sentrum for verdens oppmerksomhet da det oppsto rykter om en fremmed ubåt i Sognefjorden. Ingrid Espelid prøvde slankebukse og sykepleierne streiket for første gang i Norges historie.

I tillegg fikk vi blodig søndag, gisseldrama og en opprivende strid om norsk medlemskap i EF. Tilbake til 70-tallet lander i kveld på 1972 og de som skal geleide oss gjennom dette året er Elsa Lystad, Vibeke Løkkeberg og nylig avdøde Arne Haugestad.

En folkefiende
Skuespiller Elsa Lystad hadde mange jern i ilden dette året, til stor glede for det norske publikum. Hun tolket Ibsen i fjernsynsteateret, spilte i en Fleksnes-episode og sto på scenen på Chat Noir. Vibeke Løkkeberg gjennomførte et hamskifte i sin karriere, fra å stå foran til å gå bak kamera, da hun debuterte som regissør for filmen "Abort". Filmen skapte store debatter. Det samme gjorde spørsmålet om norsk EF-medlemskap. Arne Haugestad var sterkt i mot, og førte nei-folket frem til en knepen seier med 53,49 prosent av stemmene.

Utenfor våre egne landegrenser oppsto det store konflikter. Britiske soldater drepte 13 sivile i det som skulle være en fredelig demonstrasjonsmarsj i Nord-Irland, en hendelse kjent som "Bloody Sunday". Palestinske terrorister kidnappet og drepte 11 israelske OL-deltagere under sommer-OL i München. Norge ble også satt på verdenskartet da det oppsto rykter om at en fremmed ubåt var blitt oppdaget i Sognefjorden.

Spennende tilbakeblikk
Gjennom 10 programmer reiser vi tilbake til 1970-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1970 til 1979. I hvert program møter vi tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året, enten i politikken, kulturlivet, musikken eller sportsverdenen.

Gjestene vi finner i serien er blant andre skøyte-esset Lasse Efskind. Han satte flere verdensrekorder på skøyter i 1973, samme år som Liv Ullmann var en av Hollywoods største stjerner. 1974 var året for debuter, med Carl I. Hagen på stortinget og Inger Lise Rypdal på filmlerretet. Videre utover i tiåret blir det mimring med både Grete Waitz, Gro Harlem Brundtland og Mattis Hætta.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2008)
Intervjuer: Harald Reitan
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no