Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 torsdag 17. mai 2007 kl 15.03 Lennon/McCartney - det første møtet

Slik ble Beatles unnfanget

At John Lennon og Paul McCartney traff hverandre regnes av svært mange som det viktigste møtet i rockens historie. 50 år etter forteller Ove Gundersen hvordan det hadde seg at de to traff hverandre og innledet det som skulle endre hele populærmusikken.

Det var under en sommerfest ved St. Peter-kirka utenfor Liverpool hvor John Lennon og hans gruppe The Quarry Men var hyret inn til å spille at Paul MCartney også var tilstede. Der traff de to hverandre, kom i prat og resten er musikkhistorie.

I NRK P1 17. mai rusler Ove Gundersen rundt i Liverpool og omegn sammen med leder for beatlesklubben Across the Univers i Trondheim, Toralf Høyer-Hansen. De oppsøker steder og personer som var viktige for det som senere skulle skje.

Fødestedet for The Beatles
De besøker naturlig nok menighetshuset ved St. Peter-kirka som i dag regnes blant Englands viktigste konsertlokaler nettopp på grunn av det regnes som "fødestedet" for The Beatles.

På vei mot The Church Hall er Høyer-Hansen og Gundersen innom mange viktige beatlessteder og snakker med personer som var i nærheten av begivenhetene. Collin Henton, som spilte trommer i The Quarry Men forteller hva han så denne dagen.

I ettertid er det bare en ting han angrer på, at han ikke gjorde filmopptak og tok bilder som ble signert av John og Paul. For da hadde han vært millionær i dag. Collin Henton som i dag er pensjonist har jobbet hele sitt liv som møbelsnekker.

Forstod at noe stort var på gang
Beatles sin første manager, Sam Leach dukker også opp i programmet. Han forteller hvilken enormt inntrykk det gjorde på han første gang han hørte og så The Beatles på scenen.

Da The Beatles gikk av scenen gikk han etter og sa til John lennon: Dere kommer til å bli like store som Elvis! Hele Liverpool forsto at det var noe stort på gang, forteller Leach som også er kjent for å være arkitekten bak den populære "mearcy beat sounden".

Ellers oppsøker de to Liverpoolfarerne John Lennons barndomshjem i Newcastle gate nr. 9.
Et hus som viser seg å være i sørgelig forfattning. Og Strawberry Fields, barnehjemmet og hagen som Lennon synger om i melodien med samme navn.

Programmet er selvfølgelig også preget av den gode Beatles musikken som hele tiden ligger på lur.

NRK P1 17.mai 2007 kl 15.03 og 2. pinsedag kl 08.07.