Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 7. august 2005 kl 19.30 Fremmed i Europa: Danmark

Innvandringshistorier fra Europa

Å komme til Danmark ble en stor overgang for Ibrahim Aden fra Somalia. Alt har ikke vært like bra. (Foto: DR)
Å komme til Danmark ble en stor overgang for Ibrahim Aden fra Somalia. Alt har ikke vært like bra. (Foto: DR)
Seks dokumentarer produsert i seks forskjellige europeiske land forteller noe av historien om innvandringen til Europa. I den første dokumentaren blir vi med til Danmark, der integreringen av somaliere har bydd på store problemer.

De seks dokumentarene blir sendt hver dag kl 19.30 på NRK2 frem til fredag 12. august. Dokumentarserien forteller historien om somaliere i Danmark, finner i Ingermannland, brasilianere i Portugal, irakere i Sverige, molukker i Nederland og vietnamesiske båtflyktninger i Norge.

Stor overgang
I dokumentaren fra Danmark møter vi Abdul Qadir Abukar og Ibrahim Aden fra Somalia. De er to av mange tusen somaliske flyktninger som kom til Danmark på 90-tallet. Overgangen ble stor.

- Jeg hadde aldri kjørt tog i hele mitt liv, og kunne ikke dette med å passe klokka, forteller Ibrahim. – Enten kom jeg for sent eller for tidlig.

Halvparten av alle som flyktet fra Somalia til Danmark, var barn under 18 år som kom alene. Ibrahim, som nå er 31 år gammel, var en av dem. – Jeg var bare 16 år, helt alene, uten foreldre eller slektninger i Danmark. Jeg var veldig ulykkelig, og utrolig frustrert fordi alt var så fremmed.

Ønsker å endre dårlig omdømme
Abdul og Ibrahim bor i bydelen Vollmose i Odense, et område som har svært mange innvandrere. Oppslag i media har vært veldig negative, særlig om somaliere. Mange taxisjåfører nekter å kjøre inn i Vollmose på grunn av voldelige somaliske ungdomsgjenger. Bare 17 % av somalierne i Danmark er i arbeid, resten lever på trygd. Mange ruser seg på narkotikumet khat.

Abdul og Ibrahim vil gjerne gjøre noe med det dårlige omdømmet somaliere har i Danmark. De tror at mange voksne somaliere har resignert, og at de unge mangler gode rollemodeller. Derfor har de samlet noen somaliere som klarer seg i godt i den danske samfunnet for å hjelpe ungdommene.

Europeisk dokumentarserie i seks deler (2004)
Samproduksjon fra EBU
Prosjektleder NRK: Kjetil Saugestad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252