Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. januar 2010 kl 20.15 Siste reis med RS Stavanger

Et siste farvel

I denne dokumentaren ser vi RS Stavanger ta sin siste reise.(Foto: Redningsselskapet)
I denne dokumentaren ser vi RS Stavanger ta sin siste reise.(Foto: Redningsselskapet)
Johan J. Petersen er jordomseiler. Han har seilt i Antarktisk, rundet både Kapp Horn og Kapp det Gode Håp, og han har forlist med skøyta "Christiania". Av alle er det han som nå skal være skipper om bord og ta RS Stavanger på en siste reise langs norskekysten – en pilegrimstur.

Fra Vesterålen i nord til Bygdøy i sør skal de seile på en siste symbolsk tur for å besøke gamle trakter og hilse på folk som har gjort en innsats for Redningsselskapet.

Tilbake i historien
Titran, et lite fiskevær i Trøndelag. Natt til 14. Oktober 1899. Det blåser opp til storstorm.
Uten værvarsel og redningsskøyter er fiskerne hjelpeløse. 140 fiskere omkommer på sjøen.

I Larvik begynner Colin Archer å bygge en ny redningsskøyte. Den får navnet RS Stavanger. Norges Selskap for Skibbrudnes Redning har bestemt at den skal stasjoneres på Titran.
Aldri mer skal det lille øysamfunnet utsettes for en lignende tragedie.

Har satt sine spor
Skøyta er stasjonert på Titran fra 1901 til 1938, og hun redder mange fiskere i havsnød.
Så blir hun kjøpt av Jul Nielsen og forblir i familiens eie i 59 år. De passer godt på henne og driver med vedvarende pietetisk restaurering. Så vil redningsselskapet kjøpe henne tilbake og sette henne på museum.

Jeppe Jul Nielsen og hans mor, Lillerut, vegrer seg. Familien er sterkt knyttet til RS Stavanger, men det fører et stort ansvar med seg å eie en av de mest autentiske Colin Archer-skøytene som ennå seiler.

Da Johan J. Petersen forliser med Colin Archer-skøyta "Christiania" i 1997, bestemmer Jeppe og Lillerut seg; Stavanger blir solgt tilbake til NSSR med tanke på å bli museumsskøyte. "Nå vil hun få evig liv", trøster Lillerut seg.

Stolt og vakker dame på sin siste reise
NRKs Edvard Hambro får bli med på den siste ferden. Om bord finnes verken motor, strøm, innlagt vann eller toalett. WC er en bøtte kaldt "Siri". Kaffe og mat lages på gamle vedovner. Eneste fremkomstmiddelet er seil og årer. Navigeringen foregår på gammelt vis.

Den gamle damen er stolt og fremdeles vakker, hun seiler som en gudinne, men hun lekker. Alle om bord vet de har et stort ansvar på denne siste turen; de vil verken seile på grunn eller seile henne ned. Men kyst er kyst og vær er vær og turen blir alt annet enn kjedelig.

Bli med på denne aller siste reisen med Colin Archers 108 år gamle redningsskøyte som nå er restaurert helt tilbake til originalen og som i sitt neste liv skal bo under tak på sjøfartsmuseet på Bygdøy i selskap med Fram, Gjøa og Kon Tiki.Egenprodusert dokumentar; NRK1 2010 Dokumentar & Samfunn
Programansvarlig Edvard Hambro, 976 68334
Redaksjonsleder Cathrine Wik, 932 27480
Redaktør Folk Oddbjørn Rosnes, 478 15458
Pressekontakt: Nathalie Sprus23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no , tlf: 815 65 900