Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 18. juli 2003 kl 19.30 Pattedyrenes verden

Livet i trærne

Dovendyret har skarpe klør til å klamre seg fast i trærne med. Halen kan også hjelpe til. (Foto: BBC)
Dovendyret har skarpe klør til å klamre seg fast i trærne med. Halen kan også hjelpe til. (Foto: BBC)
Trærne i tropeskogen kan vokse seg over 40 meter høye. Ofte er de laveste grenene hele 20 meter over bakken. Det setter spesielle krav til pattedyrene som slår seg til i tretoppene.

Livet i trærne er farefylt – et fall ned til bakken vil nesten uten unntak være dødelig. Likevel gir det pattedyrene enorme fordeler. Trærne byr på mat, trygghet for farene som lurer på bakken, og ly for vær og vind.

Over hele kloden har pattedyrene utviklet seg til å kunne utnytte alle tenkelig type skoger. På øya Madagaskar har en forhistorisk trebeboer utviklet seg til en rekke nye arter. Lemuren, eller halvapen, har klart å fylle nesten enhver nisje, en variant av lemuren klarer å hoppe så langt som 15 meter mellom tretoppene når den trenger å forflytte seg.

Om serien
Den kjente naturkommentatoren Sir David Attenborough setter denne gangen søkelyset på menneskenes slektninger i dyreriket – pattedyrene. Det finnes over ti tusen ulike arter, og gjennom ti programmer blir vi nærmere kjent med noen av dem.

Pattedyrene – varmblodige, pelskledde skapninger som mater sine nyfødte med melk, er noen av de mest fascinerende og populære av alle dyr. Kanskje fordi vi selv er pattedyr?

I denne serien reiser BBCs Sir David Attenborough verden rundt for å finne ut hvor forskjellige og fantastiske pattedyrene våre faktisk er. Han har valgt å definere de ulike gruppene ut fra hvilken diett dyrene har og deler programmene inn deretter. Alle kattedyrene, store og små, blir presentert i ett program, antiloper, hjort, storfe og sauer i et annet, osv. Dietten bestemmer i stor grad dyrets kroppsform, hvordan det oppfører seg, jakter og hvordan det formerer seg.

Britisk naturserie
Produksjon: British Broadcasting Corporation, BBC Worldwide
Programleder/kommentator: Sir David Attenborough
Produsent: Mike Salisbury
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364