Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. august 1999 kl 19.30 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 12. august kl 19.30
Min hage

Rosehagen ved Mjøsas bredd

Dag Lyngar har hundrevis av rosesorter i hagen sin på Kapp, og mange av dem hører egentlig hjemme under vennligere klimatiske forhold. Hemmeligheten er riktig valg av rosesorter.
Cianti, Abraham Thomas, Tradescent, Squire, Alchymisten, Maryrose, The Pilgrim, Windrush, Remember me - og 340 andre roser med enda mer eksotiske navn, bedøvende dufter og storslått fargeprakt. Rosen, dronningen blant blomstene, trives i Dag Lyngars paradis på Kapp.
Kapp ligger i Østre Toten kommune, og nesten helt nede ved Mjøsa finner vi rosehagen til Dag Lyngar. Den er på knapt ett og et halvt mål, med andre ord en forholdsvis liten hage. Men innenfor hagen finner du over 500 rosebusker og 350 forskjellige rosesorter. I tillegg er det noen fruktrær, en del lavendel og en og annen staude. Men det er rosene som er hovedattraksjonen i denne hagen.

Prøve og feile
Dag Lyngar flyttet til hagen i 1982 og har jobbet med å bygge den opp siden da. Han begynte med kjøkkenhage, men strevde med plantesykdommer og fant ut at grønnsaker var enklere å kjøpe. Så begynte han med stauder, men de fikk han heller ikke til. Han fant til slutt ut at han i stedet ville satse på roser. Og hadde du tatt turen innom hagen hans midt i juli når hagen er på det flotteste, ville du ha oppdaget at han har lykkes.
Hans store lidenskap er Austinroser, og dem har han rundt 70 forskjellige sorter av. I hagen på Kapp finnes trolig Skandinavias største samling av Austin-roser. Dag Lyngar kaller seg samler, og Austin-rosene samler han på fordi han mener de har alle de egenskaper en rose skal ha.

Åpen hage
Dag Lyngar og elleve andre hageeiere på Østre Toten åpnet hagene sine for alle som ville se i den årlige hagevandringen. Dag Lyngar ønsker å ha en så åpen hage som mulig. Han sier han lærer mye av dem som kommer til hagen hans. Han ønsker å skape engasjement, å slå et slag for hagesaken. Han gir ofte omvisninger. I vintermånedene reiser han rundt og holder lysbildeforedrag. Om våren holder han beskjæringskurs i hagen. Og hele året er han aktiv på Internett. Der finner han mye informasjon og nye hageinteresserte venner.

NRK1 torsdag kl 19.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Forhøyet bed med bunndekkende roser i Dag Lyngars imponerende rosehage på Kapp. (Foto: Dag Lyngar)

2. Dag Lyngar har trolig Skandinavias største samlig av Austin- roser. (Foto: Dag Lyngar.

3. Alchymist, rosen som ble kåret til hagens vakreste av 150 besøkende. (Foto: Dag Lyngar)

Naturprogram fra NRK Oppland
Ved Christine Sørøy og Ulf Erik Hansen

Pressekontakt i Fjernsynets info.avd.: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0