Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. november 2004 kl 19.55 Faktor: Folk tror vi er gale

Tar sjanser for å nå mål

Andreas og Lene Wiese har stiftet firmaet Lean Fish AS sammen. (Foto: NRK)
Andreas og Lene Wiese har stiftet firmaet Lean Fish AS sammen. (Foto: NRK)
Nygifte Lene og Andreas Wiese satser karriere og godt betalte jobber på et nedlagt fiskebruk i en isolert bygd på finnmarkskysten. De har absolutt ingen kunnskaper om en fiskeindustrien som ris av en konkursbølge.

- Jeg visste at uer heter "redfish" på engelsk, men jeg skjønte ikke hvorfor, forteller Lene i kveldens Faktordokumentar. – Nå vet jeg det.

Sammen med ektemannen Andreas stiftet hun firmaet Lean Fish AS med base i Kvalfjord på Stjernøya, ytterst i Altafjorden. Men er det nok med en solid utdanning innen økonomi og ungdommelig entusiasme for å overleve i en næring der konkurser er det normale?

For å tjene penger
Lene og Andreas har fått mange advarsler om at det de driver med er galskap når de reiser til det lille øysamfunnet. Et lett sjokk når de møter isolasjonen langt vekk fra kjøpesentre, kino og kafeer, dempes av en varm velkomst og hardt arbeid. De leier fiskebruket, unngår store lån og har tenkt til å bli til de eventuelt begynner å kjede seg. – Vi er ikke kommet til Kvalfjord for å redde en finnmarksbygd, men for å tjene penger.

Usikker gevinst
I fjor høst var de godt i gang med å kjøpe fersk fisk fra sjarkflåten, som så blir pakket og solgt på auksjoner i Danmark. Gevinsten er uviss og kan raskt forsvinne dersom noe går galt. Mens Andreas er full av godt humør og optimisme, er overgangen større for Lene. Hun flyttet fra et varmt kontor i London til en hverdag med slimete fisk på et kaldt og isete fiskemottak. Bygdefolket og sjarkfiskerne betrakter det unge ekteparet som en gave til lokalsamfunnet, og Lene og Andreas oppdager at båndene til Kvalfjord er sterkere enn hva de hadde regnet med.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Finnmark
Regi: Rolf Jakobsen
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV