Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 24. august 2008 kl 21.10 Hovedscenen: Tosca

"Tosca" med Gheorgiou og Alagna

Giaocomo Puccini innførte realismen i operaen. (Foto: NRK, arkivfoto)
Giaocomo Puccini innførte realismen i operaen. (Foto: NRK, arkivfoto)
Verdi blir sagt å ha satt mennesket inn på operascenen, men Puccini løftet med sine enda mer virkelighetsnære verker realismen inn i operasalen. Slik er søndagskveldens operafilm "Tosca".

De store aktørene er ikke her. Napoleon, paven, dronningen av Napoli, konsulen av den Romerske Republikk og den reaksjonære hærføreren Melas kjemper andre steder. For det er de mindre menneskene, ofrene for historiens gang, det handler om i Puccinis "Tosca".

Kjærlighetsparet Tosca og Cavardossi spilles/synges av ekteparet Angela Gheorghiu og Roberto Alagna i denne filmatiseringen av "Tosca". Antonio Pappano, tidligere musikksjef ved Den Norske Opera, leder orkestret.

Hett par
Tenoren Alagna og sopranen Gheorghiu var selve drømmeparet innen den klassiske musikkbransjen da filmen ble laget i 2001, så vi kan gå ut fra at kyssene er ekte. Den berømte sangerinnen Floria Tosca (Gheorghiu) har et kjærlighetsforhold til den unge maleren Mario Cavaradossi. Han igjen har forbindelser til revolusjonære grupperinger, og det er selvsagt flere som har interesse av den skjønne Tosca. Og hvem andre er det, enn om ikke den grusomme Scarpia, en av Pavestatens hemmelige politiagenter.

Puccinis opera hadde premiere for drøyt hundre år siden, på Teatro Costanzi i Roma år 1900. Handlingen i dramaet er lagt til omlag hundre år før det igjen, til pavebyen Roma i napoleonskrigenes tid.

Simensen anbefaler
"Tosca er for meg den mest fullkomne operafilm jeg til nå har sett – og jeg har sett dem alle! – tror jeg," uttalte kinosjefen Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen, på den tiden filmen gikk i hovedstaden.

På samme tid lød operasjef Bjørn Simensens anbefaling: "Har du sett mye opera, bør du se denne operafilmen. Film er best på kino. Opera er best i operaen!"

Fransk-italiensk operafilm (2001)
Originaltittel: Tosca
Produsert av: Euripide Productions /Arthaus
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no