Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. april 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Med livet som innsats

Omstridt kamp mot lakseparasitt


Journalist Lars-Petter Kalkenberg har fulgt kampen mot den fryktede lakseparasitten Gyrodactylus Salaris i Vefsnavassdraget i Nordland i to år. Parasitten har tatt livet av laksestammene i og rundt vassdraget.

Både forskere og andre har vært meget frustrert og følelsesmessig engasjert. Alle ønsker å ta vare på villaksen, men metodene strides de om.

I en periode på to år har norgeshistoriens største plantegiftbehandling med Rotenon funnet sted. Millioner av fisk har gått tapt for at villaksen skal få mulighet til å komme tilbake til Vefsna igjen. Først om fem år vil vi få svaret på om prosjektet har vært vellykket.

Kostbar metode
Så langt har kampen mot Gyrodactylus Salaris i Vefsnavassdraget kostet over 155 millioner kroner, penger som folk og forskere rundt Drammensvassdraget mener kunne vært brukt på en helt annen måte. Problemene med lakseparasitten kunne vært løst for alltid og til en mye lavere pris med andre metoder.

Ikke et vakkert syn
Bilder av laks, sjø-ørret, røye og ørret som gjør sine siste sprell når gifta begynner å virke, er ikke noe vakkert syn, men kanskje ikke verre enn det man ikke ser; den stille døden under vannskorpa der lakseparasitten sakte tar livet av lakseunger.

Programansvarlig: Lars Petter Kalkenberg
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900