Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. oktober 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Den nye vodkaen

Den nye vodkaen


Russland har en stolt litterær historie, med noen av verdens aller fremste forfattere fra tiden før revolusjon. Nå blomstrer det igjen i russisk litteratur. Bokprogrammet setter lupen på hvordan den nye bølgen av russisk litteratur knytter seg til den gamle tradisjonen.

Både Pusjkin, Gogol og Dostojevski bodde i St. Petersburg på 1800-tallet, og forfatter og fremmedlektor i St. Petersburg, Geir Pollen, guider Bokprogrammet gjennom byen med fokus på de store forfatterne. Hva var det med russisk litteratur i denne tiden som brakte en helt ny type realisme inn i litteraturhistorien? Det hele startet med Pusjkin - Russlands store nasjonaldikter, som fremdeles spiller enn stor rolle i russernes bevissthet.

Etter at Sovjetunionen ble detronisert, har forfatterne funnet nye motiv for sine historier. I Stavanger under Kapittelfestivalen i høst deltok flere av den nye unge generasjonen russiske forfattere. Bokprogrammet møtte to av de mest toneangivende.

Ny generasjon
Mikhail Sjisjkin regnes som en av Russlands aller fremste forfattere, og hans roman "Venushår" fra 2005 er til nå hans mest sentrale verk. Han har mottatt de mest betydningsfulle litterære prisene i Russland. "Venushår" er dypt forankret i den russiske virkeligheten og i myter og litteratur. Det er en bok om krig og kjærlighet og om fortellingenes kraft.

Andrej Kurkov er en populær gjest på litteraturfestivaler. Han er språkmektig, blid og skriver bøker fra det postsovjetiske Ukraina. Oversatt til norsk nå er "Venn av avdøde" om en deprimert mann som bestiller en leiemorder til å drepe seg, og som deretter angrer. Hans mest berømte bok handler om Viktor og pingvinen hans Misha, som dyrehagen ikke kunne fø på lenger. Historien om pingvinen Misha, deprimert, ensom og med hjerteproblemer, har erobret hele verden.

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.

Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no