Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P2 onsdag 5. mars 2008 kl 21.03 Musikk i brennpunktet

Blomstrende rapport fra Borealis

Komponist Magne Hegdal. (Foto: NRK)
Komponist Magne Hegdal. (Foto: NRK)
- De sier ingenting! Magne Hegdal setter "blomstene" i hermetegn –

- Blomstene i Songs and Flowers er jo ikke blomster. Og heller ikke noe forsøk på skildre blomster, sier komponist Magne Hegdal i Musikk i Brennpunktet i P2 i kveld.
Klaversuiten Songs and Flowers er et slags ytterpunkt Magne Hegdals produksjon.Han sier han oppfatter verket som et slags naturfenomen. Basert på en omhyggelig utarbeidet grunnstruktur der de klanglige detaljene kommer til ved tilfeldighetsoperasjoner som for eksempel terningkast.
- Jeg er på en måte en mottager av musikken. Musikken i seg selv sier for så vidt ingenting. Like lite som en blomst eller et tre!
- Men vi kan jo forholde oss til det og synes det er vakkert, kanskje. Og en utøver kan tolke det og legge følelser i det. Men selve satsen… Den sier ingenting!
Dette er Magne Hegdal ganske konsekvent med å hevde i Musikk i Brennpunktet, som sender flere av verkene pianist Ellen Ugelvik fremførte i Logen under Borealis i Bergen sist lørdag.

- Men tekstene til Erlend Nødtvedt spirer og gror i pianokassa –

- I klaverkassen finnes det blomsterløker som spirer ved visse temepraturer. Må de være varme de tonene som får det til å gå kaldt nedover ryggmargen? spør Erlend Nødtvedt i sin tekst til Songs and Flowers, som tar temeperatur og blomstermålinger både på klaveret og publikum og pianisten og komponisten med.
Den ennå upubliserte forfatteren Erlend Nødtvedt fikk i oppdrag av festivalsjef for Borealis, Nicholas Møllerhaug, å skrive en tekst til Magne Hegdals verk Songs and Flowers som han leste opp i forbindelse med at deler av klaversuiten skulle ur-framføres under festivalen.
Nødtvedt fikk et kassett-opptak av komponistens kladd, og inspirasjonen var ikke til å stoppe. Musikk i Brennpunktet lar forfatterspiren lese brokker av den ni minutter lange teksten.

Programleder er Annelita Meinich.

Musikk i brennpunktet
P2 onsdaga 5. mars kl 21.03